Consilierul local PDL Ştefan Sandu crede că multe dintre proiectele de pe lista lui Robu nu prea au nicio legătură cu realitatea. Iar principalul motiv ar fi lipsa banilor, în condiţiile în care multe dintre planurile edilului-şef sunt estimate la sume fabuloase. De exemplu, 2 miliarde de euro pentru ducerea în subteran a actualelor linii de cale ferată care traversează oraşul.
„Este o foicică pe care nici nu vreau să mă gândesc când a scris-o, dar ştiţi că toţi avem momente de relaxare când citim o carte, un ziar… E clar că lista aceea nu a fost făcută în urma unor discuţii serioase cu specialişti. Mi-e greu să cataloghez această listă (…) Cred însă că este dovada unui cult al personalităţii dus până la patologic. Nu poţi să vii în faţa oraşului cu asemenea enormităţi. Practic anul trecut Timişoara a beneficiat de investiţii de 15 milioane de euro. Am avut zero bani guvernamentali pentru investiţii, zero fonduri europene noi atrase, doar bugetul local. La ce ne putem aştepta mai bun în 2014, în 2015, în 2016? (…) Noi visăm cel mai mare aqua-park de pe 300 de kilometri şi linii de tren îngropate probabil după exemplul pe care domnul primar l-a văzut la Stuttgart (…) în timp ce la noi pică Gara de Nord, nu suntem în stare nici să o zugrăvim, în condiţiile în care ministrul Transporturilor este din acelaşi partid cu primarul”, a afirmat Sandu.
Democrat-liberalul crede că Robu a prezentat această listă de aproape 40 de proiecte „la cacealma”, în condiţiile în care până acum tot ce a făcut a fost să gestioneze proiectele administraţiei Ciuhandu şi să prezinte o serie de proiecte populiste.
Consilierul PDL spune că şi-ar fi dorit să vadă pe lista lui Robu proiecte care să se refere la cultură, având în vedere dorinţa de a obţine titlul de Capitală Culturală Europeană, la învăţământ sau sănătate, să vadă o strategie privind Coltermul – cum s-a gândit primarul să-i convingă pe timişoreni să nu se mai debranşeze de la sistemul centralizat, sau o strategie privind dezvoltarea transportului în comun care să nu se refere la gratuităţi în masă.
„Mi-aş fi dorit lucruri mărunte – ca toate capacele de canal să fie aduse la nivelul carosabilului, repararea trecerilor peste căile de rulare a tramvaielor, chestiile acestea simple, îngroparea cablurilor de pe stâlpi, măcar în zona centrală…”, a explicat Sandu. Concluzia alesului este că ar trebui să treacă vreo… 500 de ani ca să vedem pusă în practică lista lui Robu, la cum s-au mişcat lucrurile până acum.
Parlamentarul Alin Popoviciu, de cealaltă parte, spune că a citit cu atenţie toate proiectele lui Robu, că este de acord cu ele, dar că şi-ar dori să vadă întâi că se materializează promisiunile electorale pe care liberalul le-a făcut în 2012.
„Mi-am propus ca astăzi să fiu un alt fel de Alin Popoviciu şi astăzi chiar am să-i iau apărarea dl primar. Am citit foarte atent toate punctele şi chiar sunt de acord cu toate, dar eu mi-aş dori ca şi dl primar şi dl Bojin şi toţi cei care sunt azi la putere în Timiş şi în Timişoara să-şi ţină promisiunile făcute în 2012″, a afirmat Popoviciu.
Deputatul crede că actuala administraţie ar trebui să se concentreze pe proiecte menite să susţină candidatura oraşului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.
Primarul Nicolae Robu spune însă că „trebuie să avem îndrăzneala să gândim la lucruri mari, să gândim în perspectivă” şi că proiectele pe care le-a enumerat reprezintă nevoile Timişoarei în opinia sa, urmând să fie puse în practică în perioada 2014-2020 cu finanţare din fonduri europene, din venituri proprii şi din alte surse.
Citiți principiile noastre de moderare aici!