Prin două noi hotărâri, adoptate în şedinţa de consiliu local de vineri, s-a aprobat alocarea sumei de 100.000 de lei pentru lucrări de renovare la Biserica Creştină Baptistă Golgota și a sumei de 65.000 de lei pentru restaurarea picturii murale a Bisericii Ortodoxe din Freidorf.
Reprezentanții Bisericii Golgota au solicitat sprijin financiar pentru renovarea clădirii bisericii din Piața Atena nr. 1 – pentru repararea acoperişului clădirii cu termoizolaţie şi hidroizolaţie, repararea cupolei de sticlă – înlocuirea sticlei cu sticlă cu transfer termic foarte mic, termoizolaţia clădirii cu polistiren şi tencuială decorativă, lucrare estimată de 231.000 lei, potrivit autorităţilor, din care 100.000 de lei vor veni de la primărie.
Totodată, la solicitarea Parohiei Ortodoxe Române Timişoara Freidorf, aleşii au aprobat finanţarea cu 65.000 de lei a lucrărilor de restaurare a picturii murale a lăcaşului de cult de pe strada Ardealul nr. 62.
Proiectele de hotărâre au fost aprobate cu 19 voturi fiecare, alţi consilieri locali preferând să se abţină sau chiar să voteze împotrivă.
Consilierul Nistor Geană a reclamat în plenul consiliului local faptul că se dau prea mulţi bani bisericilor, în detrimentul şcolilor.
„N-aş vrea să se creadă că am ceva cu o biserică sau alta, dar mi se pare că prea mulţi bani se dau bisericii, în detrimentul şcolii. Pot să dau un exemplu foarte sugestiv. De opt luni, cantina Liceului Agricol nu funcţionează, pentru că hidroizolaţia nu este în regulă, plouă în cantină. Conducerea a fost obligată să ia mâncare de la o firmă de catering. În toamnă vor funcţiona nişte clase profesionale pentru copii care nu sunt din Timişoara, ci din judeţ. Nu vor avea masă… Mie nu mi se pare normal. Toată investiţia de renovare a cantinei face în jur de 200.000 de lei. Nu e normal să se dea bani bisericii şi educaţiei nu”, a atras atenţia alesul PC.
Consilierul Radu Dimeca a sesizat şi el că situaţia este una generalizată la nivel naţional, că în România se construiesc mult mai multe biserici decât şcoli şi se merge cu sobor de preoţi la orice acţiune…
Primarul Nicolae Robu le-a explicat consilierilor că trebuie să se aloce bani şi pentru biserici, pentru că şi acestea fac parte din patrimoniul oraşului, şi multe au ajuns să se degradeze, dar că în paralel se alocă fonduri şi şcolilor şi instituţiilor de cultură.
„La o primă privire, mai multă lume mi-a transmis semnale de nemulţumire că alocăm prea mulţi bani pentru biserici, mai ales pentru Biserica Ortodoxă Română. Eu vreau să vă spun că sunt creştin ortodox. Da. Aşa este la o primă privire, dar noi trebuie să avem în vedere realităţile. Bisericile pentru care alocăm fonduri fac parte din patrimoniul cultural-spiritual al oraşului nostru. Din păcate, nu numai clădirile şcolilor şi ale instituţiilor culturale, ci şi clădirile sedii de cult au ajuns multe dintre ele într-o stare foarte proastă. Şi atunci trebuie să drămăluim banii, ca să folosesc o vorbă de-a lui Creangă”, a declarat Robu.
Nistor Geană a cerut ca la următoarea şedinţă de consiliu local să i se prezinte o situaţie comparativă – cu banii alocaţi bisericilor, detaliat, cu cât a primit fiecare cult până acum, şi fondurile alocate pentru reparaţii la şcoli.
Robu i-a spus că va primi informarea, mai ales că este vorba despre o centralizare a ceea ce s-a votat în consiliul local şi n-a fost alocat niciun leu în afară de ce au stabilit aleşii.
„Bisericile nu primesc bani în detrimentul școlilor, dar primesc destul de mulți bani, este adevărat, însă eu cred că îi primesc justificat. Și bisericile, de orice cult ar fi ele, fac parte din patrimoniul orașului nostru și nu trebuie lăsate în paragină. Trebuie însă să fim chibzuiți și să alocam fondurile în mod echilibrat, nu excesiv spre biserici, să neglijăm școlile, spitalele, instituțiile culturale. Dar nici viceversa”, a concluzionat edilul-şef.
Articole pe aceeași temă:
Alesii impart din nou bani de la bugetul local pentru biserici: peste 300.000 de euro si in 2014!
Citiți principiile noastre de moderare aici!