Situaţia imobilului de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 26 a mai fost discutată o dată în consiliul local, dar aleşii au luat de-abia marţi o decizie în privinţa exercitării sau nu a dreptului de preemţiune la înstrăinarea imobilului de 650 de metri pătrați.
Vorbim despre clădirea pe care bolnavii de cancer şi personalul medical al Clinicii de Oncologie au fost obligaţi, la sfârşitul anului trecut, să o părăsească. Imobilul respectiv a ajuns în posesia unui clan de romi, iar după mai multe scandaluri legate de negocierea preţului chiriei şi presiuni, chiar şi o tentativă a lui Vişinel Stanca de a se muta, cu mobilă cu tot, în clădirea în care erau trataţi bolnavii, primarul Nicolae Robu a anunţat că proprietarii au înştiinţat primăria că nu mai doresc prelungirea contractului de închiriere, iar spaţiul trebuie eliberat. Oncologia a fost mutată într-un fost internat de pe strada Victor Babeş.
Proprietarii au vrut acum să vândă primăriei imobilul de pe bulevardul Mihai Viteazu cu 630.000 de euro. Părerile au fost împărţite în rândul aleşilor locali.
Consilierul PDL Simion Moşiu, de exemplu, s-a pronunţat în favoarea exercitării dreptului de preemţiune. „Spaţiul respectiv este de 650 de metri pătraţi, la cursul zilei înseamnă în jur de 190.000 de euro. Suprafaţa construită, pe trei nivele, este aproximativ de 1.450 de metri pătraţi (…) În condiţiile actuale, metrul pătrat de construcţie, cu tot cu teren, este undeva în jur de 340 de euro, metrul pătrat pe Mihai Viteazu. În viziunea noastră această clădire ar putea avea rol de clădire interculturală, unde chiar şi membrii de etnie romă cărora le place în centru ar putea să-şi desfăşoare activitatea, pe lângă sârbi, ucraineni şi alţii. Sunt pentru, absolut”, a declarat Moşiu.
Tot „pentru” s-a declarat şi consilierul PSD Alfred Simonis. „Ne plângem de câţiva ani de faptul că multe clădiri din centrul Timişoarei sunt cumpărate, dobândite de o anumită etnie. Cred că avem şansa, la un preţ corect – nu sunt evaluator – să putem redobândi o clădire din centrul Timişoarei şi să o luăm de la această etnie”, a afirmat Simonis.
„Consider că preţul este exagerat pentru acea clădire, nu cred că acea clădire face atât”, a reclamat liberalul Ciprian Jichici, precizând că şi semnalul dat public, prin cumpărarea respectivului imobil, ar fi unul prost.
Împotrivă s-a pronunţat şi consilierul PSD Radu Ţoancă, invocând „karma negativă”.
„Eu personal nu agreez exercitarea dreptului de preemţiune asupra acestei clădiri din mai multe puncte de vedere. Ce tip de mesaj transmitem, în condiţiile în care cumpărăm sau răscumpărăm nişte imobile care odată au fost ale noastre (…) În ţări foarte civilizate, acest tip de clădiri, după 20-30 de ani de folosinţă, se rad de pe faţa pământului pentru că în afară de acea karma negativă şi de bolile şi suferinţele care s-au petrecut acolo este vorba şi de o chestiune sanitară. Au înmagazinat tone şi tone de microbi şi aşa mai departe…”, a declarat Ţoancă.
În cele din urmă, aleşii au decis să nu cumpere respectivul imobil. Primarul spune că dacă proprietarii veneau cu un preţ de 100.000 de euro se mai putea discuta.
„Consilierii locali au considerat că nu este cazul ca primăria să-şi exercite dreptul de preemţiune la suma de 630.000 de euro, cât au cerut proprietarii pe aceea clădire. Eu consider că e un vot corect, nu cred că ar fi fost bine să cumpărăm acea clădire din mai multe motive. În primul rând, cred că nu merită o asemenea sumă, dată fiind starea ei şi toată istoria pe care o are. În al doilea rând, cred că trebuie să le şi demonstrăm celor care au ajuns în posesia unor astfel de clădiri, în zona istorică, în maniere dubioase – nu le calific altfel, dar semne de întrebare există asupra modului în care au ajuns -, că n-au făcut o afacere chiar aşa bună, că nu au valoare de piaţă clădirile pe care ei le-au luat în fel şi chip şi iată, primăria consideră că acea clădire nu valorează atât. Dacă ar fi venit cu 100.000 de euro se mai putea discuta. Şi atunci, s-ar fi impus investiţii mari acolo, de igienizare în primul rând, de sterilizare, acolo au fost activităţi medicale dintr-o zonă care îngrozeşte pe oricine”, a conchis Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!