Consilierul democrat-liberal Ovidiu Ciuhandu a fost cel care l-a interpelat pe primarul Nicolae Robu cu privire la stadiul marilor proiecte, de la continuarea lucrărilor la şoseaua de centură la realizarea mult-aşteptatului bazin olimpic de înot sau finalizarea lucrărilor la scheletul spitalului de pe Calea Torontalului, care ar trebui să devină Institut Oncologic.
„A trecut aproape… acuşi facem 2 ani de când USL a preluat puterea în România şi atunci erau foarte mulţi oameni euforici care aşteptau ceva pentru Timişoara (…) Mai vin bani de la Guvern sau nu mai vin? (…) Eu am văzut că totuşi, în ciuda faptului că s-au stopat anumite investiţii, mai există anumite supape de refulare către anumite judeţe. Nu înţeleg de ce la noi nu vin, că până la urmă nu vin către o persoană, vin către un oraş. E foarte adevărat, n-au venit bani nici pe vremea noastră pe cât ne-am fi dorit, dar au venit”, a întrebat Ciuhandu.
Robu a explicat că centura se află în jurisdicţia Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, că de spitalul de pe Torontalului se va ocupa cândva Ministerul Sănătăţii şi că finanţările pentru realizarea de noi bazine de înot au fost tăiate în toată ţara, nu doar la noi.
„Centura este în jurisdicţia CNADNR, aceasta a realizat şi tronsonul pe care îl avem acum, şi CNADNR trebuie să realizeze şi celelalte porţiuni. Noi facem lobby şi participăm la stabilirea traseelor pentru aceste tronsoane, ceea ce am şi făcut. În momentul de faţă, s-a amânat pentru perioada 2014-2020, cu dorinţa ca la prima rundă de finanţare europeană pe exerciţiul 2014-2020 să se finanţeze realizarea acestor noi porţiuni de centură, de sud şi de vest. Este posibil ca printr-o realocare de fonduri, pentru că am discutat foarte des acest lucru la nivelul Guvernului, să se finalizeze şi mai devreme (…) Bazinul olimpic, da, este o promisiune, am ajuns în faza de a reface studiul geo (…), dar, din păcate, finanţarea de bazine de înot este amânată de către Guvernul actual, în 2013 nu se finanţează niciun bazin, niciunde în ţară. Erau patru bazine de înot în plan, însă s-a luat decizia de a nu se finanţa în acest an niciunul dintre aceste bazine, motivul fiind sarcina financiară foarte grea care este în cârca Guvernului, în bună parte datorată Guvernelor anterioare. Spitalul de pe Torontalului nu aparţine primăriei, el a fost cedat către Ministerul Sănătăţii, pentru a se realiza acolo Instutul Oncologic. Am discutat personal cu ministrul Eugen Nicolaescu şi domnia sa mi-a spus că ministerul doreşte să-l realizeze şi chiar m-a rugat să prelungim sau să reînnoim punerea la dispoziţie a acelei clădiri către Ministerul Sănătăţii. Poate chiar săptămâna viitoare vom avea pe ordinea de zi un proiect în acest sens”, a declarat Robu.
În urmă cu exact un an, primarul Timişoarei anunţa că reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii sunt pregătiţi să lanseze licitaţia pentru execuţie în cazul bazinului de înot.
„A fost în sfârşit aprobată lansarea licitaţiei pentru contractarea executantului bazinului olimpic al Timişoarei. Era un proiect naţional legat de realizarea a patru bazine olimpice în ţară, la două s-a renunţat, au mai rămas doar două în planul de investiţii, şi unul este cel al Timişoarei. Iată încă o ocazie în care Timişoara nu se poate plânge de mitici, nu se poate plânge că este ignorată de Guvernul României, ci dimpotrivă, are satisfacţia că proiectele ei sunt luate în considerare şi sprijinite”, declara, în octombrie 2012, Robu.
Edilul afirma atunci că bazinul olimpic de înot va fi realizat în zona Stadionului „Dan Păltinişanu”, în spatele noii săli polivalente la care se lucrează acolo, şi că lucrările vor începe în 2013.
Citiți principiile noastre de moderare aici!