În urmă cu trei săptămâni, consilierii municipali Radu Ţoancă şi Traian Stoia au înaintat un proiect de hotărâre de consiliu local prin care propuneau concesionarea pieţelor din oraş către operatori privaţi care să fie selectaţi în urma unei licitaţii. În aparenţă, proiectul părea să fie sprijinit de Executivul Primăriei Timişoara. Însă, printr-un referat semnat de viceprimarul Adrian Orza, acesta atrăgea atenţia că nu toate pieţele din oraş pot fi concesionate către operatori privaţi, deoarece majoritatea sunt deja concesionate pe o perioadă de 15 ani către societatea Pieţe SA, aflată în subordinea Consiliului Local Timişoara. Acesta propunea, totuşi, trei pieţe ce pot fi concesionate: Bălcescu, Soarelui şi Freidorf, cu amendamentul că terenul pe care se află piaţa din zona Soarelui este revendicat.
În timpul şedinţei de plen de marţi, unul dintre iniţiatorii proiectului, Radu Ţoancă, a depus un amendament prin care cerea ca doar aceste trei pieţe să fie scoase la licitaţie pentru concesionare. La rândul lor, mai mulţi consilieri locali au făcut amendamente la acest proiect, care se refereau la forma în care aceste trei pieţe vor fi scoase la licitaţie.
După aproape jumătate de oră de discuţii de fond, în care s-a pus inclusiv problema direcţionării fondurilor obţinute din concesionarea acestor pieţe, spre stupoarea consilierilor municipali, aceştia au aflat că pieţele din Soarelui şi Bălcescu fac obiectul unor procese pe rol, iar cea din Freidorf… nu există încă.
„Deci o piaţă nu există, una e în litigiu cu Biserica Romano-Catolică, iar una e revendicată”, a rezumat preşedintele de şedinţă, consilierul municipal Constantin Sandu. „E penibil”, a completat şi consilierul Ovidiu Ciuhandu.
„Chestiunile scrise în referatul executivului sunt reale. Acolo, în Freidorf se poate face piaţă, oamenii îşi doresc piaţă”, a sărit viceprimarul Adrian Orza.
Până la clarificarea situaţiei, iniţiatorii acestui proiect au decis retragerea lui de pe ordinea de zi.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!