Cel care a fost Alexandru Nichici s-a născut în data de 29 mai 1935, nu departe de Timișoara, la aproximativ 35 de kilometri, în satul Ivanda din comuna Giulvăz, județul Timiș. Viața sa și a Universității Politehnica Timișoara s-au intersectat pentru prima dată în 1953, atunci când, la vârsta de 18 ani, devenea student UPT. A fost începutul unei relații care avea să se consolideze și să se întindă pe o perioadă de zeci de ani.
După ce înainte terminase Școala Medie Electrotehnică din Timișoara (1949-1953), în urma perioadei 1953-1958 petrecute ca student la pe atunci Institutul Politehnic Timișoara, s-a format ca inginer electrotehnic. A intrat apoi în rândul cadrelor didactice, iar în 1970 a obținut titlul de doctor inginer cu teza Fenomene fundamentale la prelucrarea cu scântei electrice cu electrod oscilant.
Activitatea didactică și-a desfășurat-o în cadrul Facultății de Mecanică, la catedra Tehnologia Materialelor. În perioada 1992-1996 a fost rectorul Universității Politehnica Timișoara. S-a pensionat la vârsta de 65 de ani, în anul 2000, însă, așa cum spunea, a fost o despărțire de tipul „adio, dar rămân cu tine!”.
„În continuare, în afara activității directe cu studenții, am continuat să fac ceea ce făcusem și înainte. Conducere de doctoranzi, activități de cercetare și, bineînțeles, înșirarea unor idei, amintiri, sugestii pentru mine însumi și pentru cei din jurul meu”, declara profesorul Alexandru Nichici într-un interviu pentru Teleuniversitatea, publicat pe Youtube.
Deși ieșise la pensie, profesorul Alexandru Nichici nu s-a oprit din muncă. A publicat, pe parcursul anilor, trei cărți la Editura „Politehnica”: Formarea profesională în inginerie. Ieri, azi, mâine. Eseuri (2004), Lucrări științifice: concepere, redactare, comunicare (2008), respectiv Șansă și determinare (2014, memorialistică)
„Șansa mea a fost că mi-am trăit cea mai mare parte a vieții în și împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara. Tot ceea ce înseamnă Politehnica: mulțimea studenților, mulțimea colegilor, mulțimea absolvenților și mulțimea persoanelor cu care am întreținut relații de colaborare ca reprezentant al Politehnicii”, declara prof.univ.dr.ing. Alexandru Nichici, în 2018, într-un interviu pentru Teleuniversitatea.
„Politehnica a fost tot ce a fost mai frumos în viața mea”
În urmă cu doi ani, în 2018, s-au împlinit 60 de ani de când Alexandru Nichici devenise absolvent al Universității Politehnica Timișoara, despre care spune că „a fost tot ce a fost mai frumos în viața mea”.
„Politehnica a fost toată viața mea profesională și în mare măsură socială. Dar Politehnica din Timișoara, în particular, este mult mai mult decât acea prezentată. A fost o școală, o mulțime de prieteni, colegi, cu care am rămas legați pe viață. A fost o mulțime de locuri specifice Timișoarei de care am beneficiat ca studenți și, ulterior, ca angajați ai UPT. A fost tot ce a fost mai frumos în viața mea. M-am străduit să dau cât am putut Politehnicii, iar Politehnica, la rândul ei, m-a răsplătit apreciind ceea ce m-am străduit să fac”, declarase, într-un interviu pentru Teleuniversitatea, publicat pe Youtube, fostul rector al Universității Politehnica Timișoara, Alexandru Nichici.
Profesorul Alexandru Nichici a fost unul dintre cei 26 de rectori ai Universității Politehnica Timișoara.
Trimite articolul
XBunul Dumnezeu să îl odihnească în liniște și pace în Împărăția Sa!
Rip
Un om bun. Preda foarte clar si plecai de la curs cu materia invatata. Nu l-am vazut niciodata nervos. Este o pierdere ca a murit.
Mai bine crapa alt fost rector in locul lui. Dumnezeu sa il ierte.