La Timișoara se ia în calcul construirea unui Institut Oncologic Regional chiar în Calea Torontalului, în clădirea „schelet” care a rămas de-a lungul timpului fără o destinație exactă. Alexandru Rafila a precizat că „s-ar bucura” ca Timișoara să aibă un astfel de proiect.
„Un subiect sensibil este necesitatea existenței unui Institut Oncologic Regional. Și Timișoara ar trebui să aibă un astfel de institut la fel cum are Bucureștiul, Iașiul sau Clujul. (…) Pe baza unor criterii obiective cu Comisia Europeană care este finanțatorul trebuie să alegem din lista de 42, 25 de spitale (n.r.- pentru finanțare prin PNRR). M-aș bucura ca Timișoara să aibă un proiect pentru Institutul Oncologic care să fie evaluat.
Având în vedere că este o patologie prioritară de interes regional, cred că există toate elementele ca acest lucru să se întâmple. Orizontul de finalizare al obiectivelor prin PNRR este iunie 2026, mai puțin de 4 ani, e un timp strâns, iar după ce finalizăm lista încercăm să găsim o soluție să nu lungim excesiv procedurile de proiectare și construcție, pentru că interesul este crescut”, a precizat Alexandru Rafila.
Institutul de Oncologie din Timișoara figurează într-un portofoliu de 49 de proiecte cu finanţare prin PNRR, din care se vor finanța doar 25. Dintre acestea, doar trei sau patru vor fi considerate investiții mari de până la 150 de milioane – 200 de milioane de lei.
„O să avem o discuție despre modul în care DSP poate, vrea, e competentă să desfășoare un studiu de fezabilitate care să facă Timișoara eligibilă ca și destinație pentru unul dintre institutele regionale de oncologie”, a completat Rafila.
Direcția de Sănătate Publică Timiș a semnat în 29 aprilie contractul, iar ordinul de începere a lucrărilor s-a dat joi, 6 mai. Se vor face un studiu geotehnic, un studiu topografic, o expertiză tehnică, actualizarea temei de proiectare, actualizarea/elaborarea studiului de fezabilitate. Ruina de pe Torontalului avea studii de prefezabilitate și de fezabilitate de prin 2012, dar erau întocmite în baza HG 28/2008, așa că e nevoie de actualizări conform HG 907/2016.
Autoritățile mai anunțau și în 2016 o licitație de proiectare, care a fost anulată doi ani mai târziu. Studiul se face de către asocierea al cărei lider este Popp & Asociații. Societatea cu sediul în București va lucra cu încă cinci firme: Hospital Project & Consulting și Square Bau (ofertanți) și ABC Development Aviation, AC Rad Medical Consult & Service și Capabil (subcontractanți câte 1%).
Documentația actualizată trebuie să ajungă în 90 de zile la DSP Timiș, iar valoarea contractului este de 1,18 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 240.000 de euro.
Construcția spitalului de la ieșirea din Timișoara, de pe Calea Torontalului, a început în 1994. Clădirea ar fi trebuit să adăpostească un nou spital municipal, însă nu a fost finalizată niciodată.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
X“orașul ar trebui să aibă un Institut Oncologic Regional” dar nu reusim sa-l gasim pe nicaieri, cred ca l-au ascuns bine!
Daaaa! DSP Poate orice! Decând au înscăunat-o pe jurista sociopată care se pricepe la toate și care a reușit să dea totul peste cap în instituția aia unde și pâna acum era vai și amar, da, la DSP TIMIS se poate orice!
Halal guvern, Halal ministru , nu vor face absolut nimic, oricum nimeni nu se aștepta sa faca ceva. O ruina in plus.
Marele Rafila care se viseaza presedinte. A rezolvat toate problemele din sistem si singura lui grija ii cum sa ia smurdul ca nu ii place fata lui Arafat.