La prima sa oprire din vizită, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, acesta a vorbit despre cea mai mare platformă imagistică din vestul țării care va activa la spital și despre un RMN modern, care va ajunge aici prin finanțarea ministerului.
„Aici va fi cea mai mare platformă imagistică din vestul țării. Două CT, un PET- CT și, în curând, prin investiția finanțată de Ministerul Sănătății, unul dintre cele mai moderne RMN-uri din țară. Este important ca pacienții, atât din Timișoara, cât și din toată regiunea Banatului, să poată să beneficieze de astfel de servicii. Într-un context mai larg, discutăm de diagnosticul și monitorizarea pacienților oncologici, în afară de cei care au alte terapii, de exemplu asociate bolilor infecțioase, cum sunt pacienții de aici, de la Spitalul Victor Babeș. Consistentă unei astfel de platforme și accesul la servicii de sănătate sunt importante pentru că pacienții să beneficieze în zona publică de astfel de servicii.
Pentru că foarte multe servicii de imagistică sunt furnizate în zona privată și ne preocupă că zona publică să poată să facă față nevoilor. Reziliența sistemului de sănătate este asigurată de zona publică. Acest lucru este firesc. M-aș bucura ca această platformă imagistică să reprezinte și un preambul și în ceea ce privește construirea unui institut regional de oncologie, aici în Timișoara. Este necesară această regionalizare a serviciilor medicale în zona de oncologie, iar componentă imagistică la care m-am referit este esențială în dezvoltarea acestor tipuri de servicii”, transmite prof. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.
La vizita ministrului sănătății de la Spitalul Județean din Timișoara, oficialul a anunțat o serie de planuri de achiziții, pentru unitatea spitalicească și nu numai.
Printre obiective se află un laborator de microbiologie total automatizat, pentru monitorizarea situației infecțiilor nosocomiale. Pe lista dorințelor ar fi și achiziționarea unei caravane mobile, pentru screening-ul de cancer de col uterin, care ar urma să meargă în zonele în care oamenii nu au acces facil la servicii medicale. Nu în ultimul rând, în cadrul județeanului timișorean se dorește înființarea și funcționalizarea unui centru modern de investigare și tratare a accidentelor vasculare cerebrale.
„Aș vrea să vă mai anunț un lucru, care cred că este important. Aici, la Timișoara, în curând va funcționa un centru de „stroke”, adică un centru de intervenție în cazul accidentelor vasculare cerebrale. După cum știți, noi am elaborat, împreună cu Societatea Română de Cardiologie și cea de Neurologie, strategia națională pentru bolile cardio și cerebrovasculare. Dacă, pentru infrarctul miocardic acut avem o experiență de mai mulți ani, care a salvat mii de vieți în România, același lucru se va întâmpla în perioada imediat următoare în ceea ce privește accidentul vascular cerebral, iar unul dintre centrele performante va fi aici în Timișoara”, a declarat Alexandru Rafila, în cadrul vizitei de la Spitalul Județean din Timișoara.
După muncă și distracție
Ministrul Sănătății își va încheia vizita la Timișoara, în cadrul concertului „Rock for Life”, organizat de colegul său, managerul de la Județean, medicul Dorel Săndesc.
„Deseară este un concert foarte important, Rock for Life, aici în Timișoara, un concert de binefacere. Mă bucur să particip la un astfel de eveniment, care dincolo de semnalul de implicare civică a multor oameni sau a multor companii, ajută sistemul de sănătate și prin mesajul pe care îl transmite, dar bineînțeles și din punct de vedere financiar”, a mai spus ministrul.
Pe lângă întrevederile cu reprezentanții spitalelor, Alexandru Rafila a avut întâlnire și cu reprezentantul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Victor Dumitrașcu, pentru a discuta despre „cum vom traversa această perioadă dificilă din punct de vedere al finanțării” și s-a concluzionat că „este clar că trebuie o regândire a spitalelor din România, a serviciilor medicale, care să reflecte realitatea”.
Trimite articolul
Xla babes? demisia!
Spitalul de copii cand va primi aparatura?