O întâlnire pe această temă a avut loc vineri după-amiază, la sediul Primăriei Timişoara. Preşedintele PNŢCD Timiş şi primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, liderul PNL Timiş, Nicolae Robu, şi cel al PSD Timiş, Ilie Sârbu, s-au întâlnit pentru a discuta despre protocolul de colaborare administrativă existent la nivel local între PNŢCD, PNL şi FDGR, adică „Alianţa pentru Timiş”, şi PSD. La întâlnire au mai participat şi viceprimarul Sorin Grindeanu (PSD), cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Timiş, Liviu Borha (PNL) şi Adam Crăciunescu (PSD), europarlamentarul Cristian Buşoi (PNL) şi deputatul Horia Cristian (PNL).
La propunerea liberalilor se pare, pentru o colaborare mai strânsă în plan administrativ, în cadrul parteneriatului existent, s-a hotărât semnarea unui nou document, în care este prevăzut, detaliat, modul în care ar trebui să decurgă colaborarea între PNŢCD, PNL, PSD şi FDGR. Acest lucru vine după ce liderul PNL Timiş, declara, recent, că alianţa nu funcţionează la nivelul administraţiei judeţene, „unde preşedintele CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc (n.r. – liderul PDL Timiş), fără să aibă o majoritate, reuşeşte să facă aproape orice”.
În noul document parafat se prevede, printre altele, ca proiectele importante pentru oraş şi judeţ să fie discutate în alianţă înainte să intre în comisiile de specialitate alte Consiliului Local Timişoara, respectiv Consiliului Judeţean Timiş, să aibă loc mai multe consultări politice înainte de voturile finale. De aceea, la întâlnirea de vineri s-a discutat mult despre bugetul Timişoarei pe anul 2010, care urmează să fie supus la vot în plenul consiliului local.
Şedinţe, comisii şi proceduri
Cert este că reprezentanţii coaliţiei au stabilit să aibă… şedinţe peste şedinţe, ca nu cumva să se strice „armonia”, iar vreunul dintre aleşi să izbucnească în plen.
„Am semnat o convenţie cu conţinut preponderent tehnic, care e menită să asigure o mai bună funcţionare a coaliţiei, să eficientizeze activitatea coaliţiei. Vor avea loc întâlniri periodice între reprezentanţii coaliţiei. Înainte de şedintele de consiliu aleşii se vor întâlni pentru a se pune de acord şi a evita divergenţele în plen, la fel şi înaintea şedinţelor pe comisii, iar consilierii se vor întâlni şi după şedintele în plen pentru a stabili ordinea de zi de la viitoarele şedinţe”, a explicat Robu.
Cât despre proiectele majore, s-a stabilit o procedură în mai mulţi paşi. Vor exista „echipe tehnice”, spune liderul PNL Timiş, şi va exista o „comisie de coordonare”, formată din reprezentanţi ai partidelor politice partenere, care vor lua la puricat proiectele. Ideea este că va exista o comisie care va dicta totul. „De exemplu, urmează proiectul de buget. Comisia de coordonare politică, luând la cunoştinţa valoarea buget şi cheltuielile obligatorii, stabileşte dacă ceea ce rămâne din buget este orientat mai mult sau mai puţin spre asistenţa socială, dezvoltare sau investiţii, dacă e oportun să se demareze noi investiţii sau să fondurile să se îndrepte spre cele în derulare. Eu cred că astfel se profesionalizează parteneriatul, rigoarea se poate institui prin proceduri”, a adăugat Robu. Rămâne de văzut dacă reprezentanţii partidelor nu se vor încurca în proceduri atunci când stabilesc încotro să fie dirijat banul public…
Citiți principiile noastre de moderare aici!