Consilierii județeni au avut, luni, o ședință la care au luat parte atât fizic, cât și online.
Aleșii au avut pe ordinea de zi Proiectul de hotărâre nr. 106/16.05.2024 privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2024 și estimări pe anii 2025 – 2027 și pentru revocarea Hotărârii Consiliului Județean Timiș nr. 24/23.01.2024.
La inițiativa conducerii CJ Timiș, acești bani au fost repartizați la începutul anului. Din cei 27,6 milioane de lei, consilierii județeni au repartizat prin vot banii pentru drumurile județene și comunale astfel: 10,6 milioane au rămas la administrația județeană, iar restul s-a împărțit între primăriile din județ.
În afară de Timișoara și Lugoj, nu au primit bani, la acest capitol, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Becicherecu Mic, Biled, Bucovăț, Cărpiniș, Fibiș și Pesac.
Însă hotărârea Consiliului Județean Timiș a fost atacată în instanță de prefectul PSD Mihai Ritivoiu la finalul lunii ianuarie.
Astfel, social-democrații au inițiat un alt proiect de hotărâre, însă săptămâna trecută nu a întrunit suficiente voturi în plenul CJT.
Astfel, consilierii de la PSD au convocat luni, 20 mai, o ședință extraordinară. Aceștia au propus ca din totalul de 27,6 milioane de lei, două milioane să meargă către drumurile județene, iar 25,6 milioane lei spre cele comunale. Repartizarea sumelor poate fi consultată AICI.
Consilierii de la USR, care au votat data trecută împotriva proiectului, au absentat astăzi de la ședință.
Proiectul a trecut cu 20 de voturi „pentru”, oferite de aleșii de la PSD, PNL și Pro România și patru abțineri: Raul Olajos – REPER, Cristian Tamaș – ex USR, Elena Samoilă – PNL și Mihăiță Bojin – PNL. Votul a fost exprimat verbal.
„Odată cu apariția legii bugetului de stat, la începutul anului, ne-au fost repartizate sume din TVA pentru drumuri județene și comunale. Am aprobat repartizarea acestor sume prin hotărârea numărul 24 din 23 ianuarie 2024. Hotărârea a fost atacată în instanță de Instituția Prefectului. Săptămâna trecută, la inițiativa unui grup de consilieri județeni, am primit repartizarea sumelor din TVA pentru drumuri județene și comunale, conform anexei atașate la proiectul de hotărâre și se solicită și revocarea hotărârii numărul 24 din 23 ianuarie 2024.
Un singur lucru vreau să spun: aceste sume se repartizează pentru lucrări, pentru drumuri județene și comunale, în funcție de lungimea și starea tehnică a acestor drumuri, după analiza și discuția cu primarii din județ”, a afirmat Marcel Marcu, director executiv la Direcția buget-finanțe din cadrul CJT.
După ședința comisiilor reunite ale CJT, s-a desfășurat ședința extraordinară a instituției.
Președintele Alin Nica a întârziat câteva minute, fiind înlocuit de Cristian Moș. Liderul CJT a considerat că a fost dat la o parte.
„Am înțeles că ați convocat, colegii de la PSD și PNL, ședința extraordinară, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să așteptați și președintele consiliului județean să vină să conducă ședința. Este o iresponsabilitate fără margini să tai 83% din banii alocați pentru drumuri județene. Dar înțeleg că e campanie electorală și că cei de la PSD doresc să saboteze viitorul meu mandat în funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș, lăsând instituția fără banii necesari reparațiilor, deszăpezirilor pentru drumurile județene.
Nu-i nimic, o să treacă și 9 iunie și așa cum acum v-ați coalizat împotriva intereselor cetățenilor, și cetățenii se vor coaliza împotriva voastră, a celor care ați votat pentru tăierea așa masivă a sumelor necesare întreținerii și funcționării drumurilor județene. Și îi veți avea pe conștiință pe toți cei care se vor accidenta din cauza acestei iresponsabilități pe care o săvârșiți astăzi.
În rest, vă doresc să duceți până la capăt acest demers politicianist și permiteți-mi să mă retrag de la ședință și să continuați fără ajutorul meu. Nu vreau să mă implic în această mascaradă împotriva intereselor cetățenilor”, le-a spus Alin Nica aleșilor județeni.
Consilierul județean Petru Mihăieș de la USR a declarat pentru Tion că nu a participat alături de colegii săi la ședință pentru că nu a vrut să gireze „o astfel de nebunie”.
„Și așa se întrețin greu cei 1.300 de kilometri de drumuri județene pentru că banii nu ajung și s-a echilibrat greu bugetul în februarie, când l-am votat. Nu pot să cred că au putut face o astfel de mizerie, ca să dea bani la unii primari și să obțină voturi la alegerile din 9 iunie. Eu înțeleg că gustul puterii este imens, dar aici s-a renunțat la simțul măsurii când vorbim de viața oamenilor. Eu chiar cred că nu contează orientarea politică atunci când vorbim de întreținerea drumurilor.
Este normal să fim diferiți și prin dialog să ajungem la cele mai bune soluții, dar la așa ceva eu nu pot fi părtaș, s-a depășit limita. Este din punctul meu de vedere un elogiu al nebuniei politice în alergarea fără noimă după voturi.
În final remarc consecvența colegilor mei de la PSD, care nu s-au lăsat până nu au obținut ce și-au dorit. Dar care va fi prețul plătit de oamenii care folosesc drumurile județene? Din păcate, ce s-a întâmplat astăzi m-a dezamăgit profund”, ne-a declarat consilierul județean Petru Mihăieș.
Pe aceeași temă:
Derapaj în ședința CJT. Consilierul PSD Nicu Bădina l-a făcut „nesimțit” pe vicele liberal Proteasa
Trimite articolul
Xtuturor looserilor din USR : “Dansila nu stie sa scraie” iar “Dragnea a furat panea de la gura copchiilor nostri”.