Alianța Vestului a fost anunțată în septembrie 2018, la Timișoara, sub numele de Patrulaterala Vestului. Structura cuprinde orașele Arad, Oradea, Cluj-Napoca și Timișoara și le permite, de fapt, edililor din cele patru localități să facă schimb de experiență, dar și să inițieze împreună „proiecte mari, care ies din matca celor patru orașe și au impact regional și răsfrângere națională și europeană”. Actul oficial de înființare al acestei structuri, denumită, în cele din urmă, Alianța Vestului a fost semnat pe 8 decembrie, la Primăria Timișoara, de Emil Boc, Ilie Bolojan, Gheorghe Falcă și Nicolae Robu.
Asociația nu a fost încă înregistrată oficial, după modificarea Codului Administrativ, astfel că aleșii locali au adoptat, săptămâna aceasta, statutul AVE și actul constitutiv, refăcute după noul Cod Administrativ.
„Statutul și actul constitutiv al Alianței Vestului au fost aprobate printr-o hotărâre de consiliu local la sfârșitul lunii iunie. Între timp, a intrat în vigoare Codul Administrativ și, ca atare, sunt modificări destul de importante în structura unei asociații de dezvoltare intracomunitară. Actul constitutiv și statutul au fost refăcute în conformitate cu noul cod și urmează să fie aprobate de consiliile locale din cele patru orașe. Apoi se vor depune în instanță”, ne-a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
Consilierii locali din Timișoara sunt primii care au votat o astfel de hotărâre. Urmează ca și consilierii din alte orașe să facă același lucru, cel mai probabil în luna ianuarie.
„Suntem primii care adoptă aceste documente. De altfel, noi am fost cei care am reconstruit partea de statut și act constitutiv. Forma finală a acestora a fost transmisă și celorlalte orașe, probabil că în luna ianuarie vor fi adoptate”, a mai spus viceprimarul.
AVE se numește oficial Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Alianța Vestului și are sediul în Timișoara, pe str. Vasile Alecsandri. Printre cele mai importante obiective ale AVE sunt: accelerarea implementării proiectului Autostrada Transilvania, susținerea și urgentarea implementării proiectului Autostrada ViaCarpathia, susținerea și urgentarea proiectului Autostrada Timișoara-Belgrad, dezvoltarea unei conexiuni de tren de mare viteză între toate cele patru orașe, dezvoltarea unei rețele de transport public intraregional și interregional și creșterea mobilității ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren/ tramvai/ troleibuz/ autobuz electric/ metrou.
Planul primarilor din cele patru orașe, Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca, este să promoveze „un set comun de infrastructuri specifice, precum și un pachet de facilități oferite agenților economici”, dar și să susțină parteneriatele între universități și mediul de afaceri și administrația publică locală. De asemenea, susțin construirea spitalelor regionale de urgență Cluj și Timișoara, ca poli de interconectare cu spitale județene. Se anunță o colaborare și în cadrul proiectului TM2021.
Patrimoniul inițial al AVE este de 80.000 de lei, iar contribuțiile sunt egale pentru cei patru membri fondatori. Cele patru orașe mai plătesc o cotizație anuală stabilită la 0,5 euro/locuitor. Primul președinte ale Alianței Vestului este primarul Timișoarei, Nicolae Robu, iar vicepreședinte este Călin Bibarț, actualul edil-șef din Arad.
Articole pe aceeași temă: AICI
Trimite articolul
XCaca maca. Le-a trebuit un an doar pentru ca primul oras sa legalizeze careul de CarASI.???
România are nevoie de autostrăzi și căii ferate între marile orașe, nu doar între aceste orașe.
De la stanga la dreapta: un analfabet, o caricatura mincinoasa, un semiprimar, un primar mare.
Ce cauta Falca intre semnatari? Nu are nici o calitate, nu mai e primar de mult.
3″ primate ” (maimutoi) si un primar onorabil pentru Oradea ! Cinste lui !