Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a declarat, joi, că este dispus să conteste în instanță o eventuală revocare a sa din calitatea de membru al Consiliului Național de Integritate pentru că aceasta nu are nicio bază legală.
Declarația vine după ce deputatul social-democrat Alfred Simonis și senatorul Raoul Trifan de la USR au solicitat public revocarea liderului liberal Alin Nica din Consiliul Național de Integritate ca urmare a unor suspiciuni ce ar plana asupra sa.
„Propunerea de revocare este un abuz și o încercare a PSD-USR de manipulare a opiniei publice în scop electoral, pentru că nu există nicio bază legală pentru propunerea făcută de deputatul Alfred Simonis și susținută de senatorul Trifan. ANI (n.r. – Agenția Națională pentru Integritate) nu m-a declarat nici în incompatibilitate, nici în conflict de interese. Acest lucru reiese negru pe alb din raportul de evaluare pe care l-am primit de la ANI. Nu am ce să contest la ANI, nu sunt în judecată cu ANI, raportul meu cu ANI pe spețele care mi-au fost imputate s-a încheiat odată cu trimiterea acestui raport de evaluare”, a susținut Nica.
Alin Nica este membru al Consiliului Național de Integritate din 2021, Uniunea Națională a Consiliilor Județene fiind cea care l-a propus ca reprezentant al tuturor președinților de consilii județene din țară. Mandatul este de patru ani. Nica beneficiază de o indemnizație de ședință care nu trece de 200 de lei.
„În data de 25 ianuarie 2023, după înregistrarea acestor sesizări la adresa mea, ANI a emis un raport de evaluare în care precizează: „nu au fost identificate elemente de încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese în materie administrativă”. Legat de incompatibilitate, nici nu se pune problema pentru că nu am fost reclamat că aș fi în vreo poziție de incompatibilitate. Asta ca să clarificăm foarte bine aceste aspecte care au circulat în spațiul public.
Demersul PSD-USR excede cadrului legal pentru că în Legea 144/2007 de organizare și funcționare a ANI se specifică foarte clar care sunt condițiile de revocare a unui membru din Consiliul Național de Integritate și acestea sunt: „mandatul de membru al Consiliului încetează înainte de termen prin revocare de către Senat pentru neîndeplinirea atribuțiilor legale, prin demisie ori în caz de deces”. Or, nu sunt îndeplinite niciuna dintre aceste trei situații. Cei care solicită revocarea mea invocă o așa-zisă incompatibilitate morală”, a mai afirmat Alin Nica.
Liberalul a mai declarat că „este un pic ipocrit ca cei de la PSD să invoce incompatibilitate morală, când avem nenumărate cazuri în care numai ce e moral cei de la PSD nu au făcut. Și vă amintiți și OUG 13 și alte astfel de exemple pot continua”.
Alin Nica a mai precizat că nu se regăsește în niciuna din aceste situații și consideră că și-a îndeplinit cu responsabilitate și interes pentru munca depusă atribuțiile ce îi revin în calitate de membru al CNI. Liderul administrației județene a cerut autorităților statului să își facă treaba, să cerceteze orice presupusă suspiciune. Nica a mai fost de părere că cei rău intenționați folosesc abuziv un sistem bine gândit.
„Atacul politic asupra mea are legătură cu obișnuința PSD și mai nou a USR, care a devenit practic instrumentul PSD de atac, de a deturna activitatea instituțiilor legitime ale statului prin diverse plângeri și sesizări neîntemeiate asupra unor ținte politice. Credeți că PSD și USR, partidele domnilor Simonis și Trifan, sunt curate ca lacrima? Sunt fără pată? Nu, doar că membrii PNL nu fac plângeri neîntemeiate prin care să intoxice oamenii de bună credință. Oricare dintre noi (…), fie că suntem oameni politici, jurnaliști, funcționari, poate să se umple de plângeri penale în maxim 2-3 săptămâni, dacă în jurul nostru sunt persoane de rea credință care pot să înseileze o serie de motive prin care să spună că ai făcut X faptă, ai făcut Y abuz. Dar asta nu înseamnă că persoana respectivă este din start vinovată. Simpla depunere a unei plângeri la Parchet nu înseamnă condamnare efectivă și că persoana respectivă este vinovată. Asta ar însemna că nu mai există prezumția de nevinovăție”, a afirmat Nica.
Acesta este de părere că simpla cercetare de către o instituție nu înseamnă că ești vinovat.
„Justiția își va spune cuvântul și voi fi declarat nevinovat, însă până atunci, mașinăria de lansat mizerii PSD-USR poluează spațiul public cu tot soiul de inepții și etichete pentru care plătește campanii în online. Nu există nicio dispoziție legală care să permită revocarea din funcție a unei persoane doar pentru că față de aceasta a fost depusă o sesizare penală înaintea efectuării oricărui act de urmărire penală de către organele judiciare. În acest context, am decis să tranșez această situație în instanță, în caz că revocarea va fi făcută, în mod evident ilegal”, a declarat, joi, președintele CJ Timiș.
Nica a mai spus că a constatat că, în urma pozițiilor pertinente pe care le-a avut în cadrul CNI a deranjat anumite grupuri de interese prin monitorizarea atentă a ANI.
„Dacă vă uitați în raportul ANI 2021, asumat de CNI și trimis către Senatul României și publicat pe site-ul ANI, la pagina 13 veți găsi următoarea statistică destul de slabă cu privire la finalitatea sesizărilor ANI: din cele 406 dosare din perioada 2008-2021 finalizate fie de Parchet, fie de instanțele de judecată, în urma sesizărilor ANI cu privire la posibila săvârșire a unor fapte penale, doar în 48 de cazuri, 11% din total, s-a dat decizie de condamnare cu închisoare, și aceea cu suspendare, în 45 de cazuri, sau amendă penală în trei cazuri. Restul de sesizări ale ANI, deci peste 360, fiind infirmate de aceste instituții, fie prin NUP (n.r. – neînceperea urmăririi penale) 255, fie clasare sau renunțarea la UM (n.r. – urmărirea penală) – 90, respectiv, una, fie achitări, trei cazuri. Ori amendă administrativă, opt cazuri, adică 89% aproape, nouă din zece oameni sesizați de ANI ca posibili infractori sunt persoane nevinovate.
Această statistică este dezolantă cu privire la impactul acestor sesizări și tocmai de aceea această sincopă din activitatea ANI este folosită de persoane malițioase, de contracandidați politici, adversari politici, tocmai pentru a defăima și a lăsa o anatemă asupra adversarilor politici, tocmai pentru că trec ani de zile până când o persoană își dovedește nevinovăția în instanță. Cine mai vine după aceea să îi spele imaginea? Nimeni”, a afirmat Alin Nica.
UPDATE. PSD și USR Timiș au reacționat
Cu toate că ieșirea de azi în public a președintelui Alin Nica s-a vrut a fi o replică la cele spuse de reprezentanți ai PSD și USR, cele două partide nu au rămas fără reacție.
Astfel, PSD Timiș a transmis că Nica are o „luptă surdă cu dușmani imaginari”.
De asemenea, USR Timiș a spus despre declarațiile președintelui CJT că sunt halucinante.
„Procedura de revocare va fi continuată la plenul următor al Senatului. Alin Nica nu poate să mai facă parte din Consiliul Național de Integritate. Nu cât timp există asemenea suspiciuni care planează asupra sa”, a transmis USR Timiș.
Pe aceeași temă:
Nica a primit raportul de evaluare de la ANI și anunță o nouă candidatură la CJT
Trimite articolul
XCe minciuni mai debitează Alinica, mai bine s-ar întoarce la cariera lui de muzicant / șef de cuțite #rotfl
-
ce zici ca e gresit in statistica aia? sau cumva alaturarea pesede usere te deranjeaza? 😂🤣😂
#hai ca poti!
Omul era boier daca ramanea primar la el in sat, Dudestii Noi, dar i-a trebuit sa fie mare reformator al PNL Timis, partid ipocrit pana in adancul sau. Stai frate acasa ca prinzi si pensie de primar….
Plini de papagali, lepre ieftine si corupte prin politica!
-
au fost alesi, nu?
#”ai nostri” is aia buni!
#aria cercului
#🤪
ce a imbatranit Nimica asta, parca ieri-alaltaieri la alegeri era unul dintre tinerii de viitor ai PNL, acum zici ca e pensionar special
Asta se numește Tupeu de Borfaș,în orice tara din UE,cel anchetat își da demisia,numai la noi borfașii se revolta cind sunt prinși la furat