„În primul rând, PNL nu va vota propunerea legislativă de modificare a Legii 303, nici în forma Camerei Deputaților, nici forma tangențial modificată. Nu este acum momentul pentru o astfel de lege pentru că nimeni nu mai are încredere în bunele intenții ale majorității PSD-ALDE: nici noi, nici magistrații și nici cetățenii, nici instituțiile europene, nici partenerii strategici”, a afirmat, marți, în plenul Senatului, Alina Gorghiu.
Senatorul de Timiș a mai spus că modificările propuse sunt croite pe obsesiile liderului PSD, Liviu Dragnea.
„România nu își permite un proces legislativ care, pe de o parte, să fie subordonat obsesiilor domnului Dragnea și, pe de altă parte, care să ducă la disperare întreaga societate și în mod special magistratura”, a mai declarat Gorghiu.
În opinia ei, interesul coaliției majoritare este de a subordona Justiția unor interese personale de partid, dar și slăbirea puterilor Președintelui României.
„România începe să obosească pentru că de un an de zile coeziunea socială și stabilitatea politică sunt erodate de obsesiile politice ale liderului PSD: cum să supună justiția intereselor personale, și mai larg intereselor PSD, și apoi cum să fie slăbite puterile Președintelui României. Nu a avut alt scop partidul de guvernământ decât să reia mereu și mereu tentativele de a duce lucrurile pe drumurile întunecoase ale anti-reformelor și anti-modernizării, cu efecte catastrofale asupra stabilității politice și economice, dar și asupra poziției internaționale a țării. Pe cât a fost partidul domnului Dragnea mai înverșunat, pe atât a fost societatea adusă la limită. Reacția populară vorbește de la sine. Dar mai este ceva: reacția magistraturii, în robe protestând. Și în acest caz, puterea urcă fără remușcări treaptă după treaptă pe scara momentelor fără precedent”, a explicat senatorul PNL.
Toate acestea, mai susține Gorghiu, se fac fără consultarea societății civile și, mai grav, a magistraților, cei direct afectați de aceste modificări.
„PSD a refuzat dialogul cu cetățenii, cu societatea civilă, cu magistrații, cu opoziția în Camera Deputaților. Opriți-vă! Acceptați dialogul și dezbaterea, vrem să explicăm public românilor de ce aceasta nu este o lege bună și de ce nu o votăm. Tot astfel, dvs., cei din majoritatea PSD-ALDE, trebuie sa le explicați de ce considerați că e o lege bună, în ciuda tuturor criticilor și contestărilor”, a mai declarat Gorghiu.
În discursul său, parlamentarul a prezentat și câteva motive concrete pentru care aceste modificări nu ar trebui votate. Primul: neconstituționalitatea lor.
„Cele trei propuneri legislative privind Justiția, pentru că ele trebuie să fie privite împreună din punct de vedere politic, au multe prevederi greșite sau neconstituționale și dacă ele vor rămâne așa, evident că vom supune aceste legi controlului de constituționalitate. Este vorba, în primul rând, de cele care afectează independența justiției dar și chestiuni punctuale, precum eliminarea Președintelui României din procedurile de numire ale unor magistrați”, susține Alina Gorghiu.
Al doilea modiv este legat de graba cu care se mișcă PSD-ALDE. „În al doilea rând, modificarea regulilor în timpul jocului este antidemocratică. Să modifici regulamentul peste noapte e profund abuziv. La fel urmărirea de proceduri ”speciale” sau în ritm de ”urgență” sau legiferarea în puterea nopții, preferință mai veche a PSD. Este cu atât mai grav cu cât vorbim despre legile justiției, adică despre reglementări referitoare la o altă putere a statului democratic”, a mai spus Gorghiu.
Mai mult, în graba de a fi votate, aceste modificări nu respectă nici regulile elementare ale aparatului legislativ.
„Lipsesc studiile de impact, lipsesc simulările. Potrivit art. 30 din Legea 24 privind normele de tehnică legislativă, în cazul proiectelor de legi de importanță sau complexitate deosebită, precum acestea, studiul de impact era obligatoriu. În cazul propunerilor legislative inițiate de deputați sau senatori art. 33 prevede faptul că cele care trebuiau să solicite un studiu de impact către ministerul de resort erau comisiile parlamentare. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. În schimb, s-a ”umblat” orbește la vechimi pentru promovări în funcție, pentru dobândiri de grade profesionale în Ministerul Public, fără să se cerceteze structura corpului de procurori pe categorii de vârstă. Nu știe nimeni ce va fi peste câțiva ani”, a explicat senatorul de Timiș.
Un ultim argument adus de Alina Gorghiu este legat de lipsa de legitimitate a guvernării PSD-ALDE.
„Cel de-al patrulea argument pentru care nu vom vota propunerea legislative este unul de ordin politic dar extrem de important. Țin să vi-l spun, deși știu că vă displace cel mai mult. Dumneavoastră, celor care susțineți guvernarea PSD-ALDE, vă lipsește legitimitatea politică pentru a face astfel de intervenții asupra justiției. Decredibilizați orice proiect legat de sistemul judiciar pentru că sunteți priviți ca oameni care au o obsesie legată de justitie, oameni care au un interes personal atunci când fac demersuri legislative. A-l pune în fruntea acestui demers de modificare a Legilor Justiției pe domnul Iordache este un gest scandalos, o sfidare la adresa societății românești”, a mai spus Alina Gorghiu.
În opinia ei, dacă Justiția se va prăbuși în 2017, anul 2018 va fi unul al haosului în România.
„Se pare că PSD și sateliții săi doresc ca anul 2017 să fie anul prăbușirii statului de drept și al justiției independente în România. Mi-e teamă ca, dacă veți reuși acest lucru, anul 2018 va fi anul falimentului economic și social. Creșterea prețurilor la alimente, energie, bunuri și servicii, creșterea ratelor la bănci, devalorizarea monedei naționale, prăbușirea investițiilor, creșterea deficitelor, sunt tot atâtea semnale îngrijorătoare. Mă tem că 2018, anul centenarului, în loc să fie un an al bucuriei pentru români, va fi un an al prăbușirii și disperării. (…) Haosul instaurat de PSD în societatea românească ne aduce aminte de primii ani de după 1990, când România, sub conducerea aceluiaș partid devenise un stat paria al Europei. Eforturile societății românești de a se integra în NATO și Uniunea Europeană, sacrificiile unei întregi generații, sunt amenințate de măsurile iresponsabile și antidemocratice ale guvernării PSD-ALDE. Ambiția PSD de a-și subordona justiția, duce astăzi România în grupul statelor-problemă din Uniunea Europeană, alături de Ungaria lui Viktor Orban. Graba disperată a actualei Puteri de a da aceste legi ale justiției amenință serios parteneriatul strategic cu Statele Unite. Este evident astăzi că PSD a redevenit la vocația sa antioccidentală și antidemocratică din anii 90. Din păcate, această cale pe care PSD vrea s-o impună României este un drum extrem de periculos și este în profund dezacord cu opțiunea fermă și constantă a majorității românilor pentru valorile europene”, a concluzionat Alina Gorghiu.
(925146)
Citiți principiile noastre de moderare aici!