Alpinistul timișorean Horia Colibășanu și echipa sa au încercat în 2019 să deschidă o nouă rută spre vârful Dhaulagiri, din Himalaya, de 8.167 de metri. Vremea nefavorabilă i-a determinat pe aceștia să plănuiască întoarcerea acasă. Anul acesta, sportivii au reluat proiectul ambițios. Aceasta va fi cea de-a 22-a expediție internațională a lui Colibășanu, a 17-a în Himalaya.
Este primul sportiv de performanță care s-a vaccinat împotriva Covid-19, acest lucru fiind posibil și datorită ocupației sale principale, fiind stomatolog.
Pe lângă Horia Colibășanu, din echipa expediției pe Dhaulagiri mai fac parte și Marius Gane – sportiv român de performanță și alpinist de mare altitudine și Peter Hámor – alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen și fără ajutorul șerpașilor.
Ascensiunea spre vârf
Expediția din acest an este planificată în perioada martie – iunie. La sosirea în Kathmandu, Horia va respecta perioada de carantină de câteva zile, iar din 24 martie va parcurge tura de aclimatizare pe traseul ghețarul Khumbu – tabăra de bază Everest. La începutul lunii aprilie își va organiza echipamentul de expediție în Kathmandu și va zbura spre tabăra de bază Dhaulagiri 4.200m. Din 5 aprilie începe echiparea cu corzi fixe spre taberele 1, 2 și 3, ultima fiind situată la 6.600m. În perioada 28 aprilie – 31 mai este planificată ascensiunea spre vârf, în funcție de condițiile meteorologice. La începutul lunii iunie este planificată întoarcerea în țară.
„Față de prima expediție pentru acest proiect, de a deschide o rută nouă în Himalaya, anul acesta avem avantajul că știm jumătate din traseu. Știm la ce să ne așteptăm, ce vom întâlni, ce avem de făcut. Avem nevoie doar de o fereastră de vreme bună”, a spus Horia Colibășanu, în aeroport, la plecarea spre Himalaya.
Puteți urmări expediția pe site, pe Facebook sau pe pagina de Twitter a sportivului.
Expediția este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, club afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă care derulează și monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.
Articole pe aceeași temă:
Colibășanu despre aventura în Himalaya: Nu am venit să ne distrăm, am acceptat să venim să suferim
Trimite articolul
XMai da omul asta nu se mai satura, se incadreaza la patologic deja
Voiam sa ma abtin de la a comenta…dar uitandu-ma pe pagina de fb pe care ati sugerat-o si vazand aroganta astuia, nu m-am putut abtine:
“Parca altfel intri in carantina dupa o tura de ski superba.
Retezat, Gentiana, Bucura, Stanisoara.
Ce trebuia sa scriu pe declaratie?:)”
Si mai e material:
“Stiu, am pus niste kilograme in plus, dar sunt dinadins,pentru a rezista la conditiile vitrege din Himalaya.
Fetele in schimb sunt mai slim si va asteapta in urmatoarele doua luni cat eu lipsesc.” – de parca m-as duce la masaj erotic si nu la stomatolog. Frumos.
Ne putem lipsi de pseudostiri cu aroganti si clowni. Doctori si cataratori deopotriva.
Cand esti totul numa’ aroganta, restul nu mai conteaza.
PS: Am pus ghilimelele pentru ca sunt cuvintele dansului.
PPS: Poti aproba comentariul, Eri 🙂
Deci o ruta pe care carausii au mai umblat, sau cum?
Mai cerseste bani pe la primarie pentru excursiile lui?
Nu pot sa va inteleg , ce aveti cu acest om . Este al nostru si face parte din primii alpinisti ai lumii Sigur ca are nevoie de un sprijin financiar deoarece aceste escaladari nu sunt ieftine , dar este o realizare pentru oras si pentru Romania . Incercati sa participati la o prezentare live a unei expeditii sa vedeti ce interesant este . Colibasanu este in alpinism ceea ce este Halep in tenis . De ce trebuie sa subventionam numai fotbalul care la Timisoara este la pamant ?