De joi, alpinistul Horia Colibășanu își poate adăuga și cuvântul cavaler la titulatură. Cunoscutul sportiv timișorean fiind decorat cu Ordinul Național „Steaua României”, la Palatul Cotroceni.
Practic, joi est vorba despre ceremonia de acordare a distincției, aceasta fiind deja oferită alpinistului de către președintele Klaus Iohannis, încă din iunie 2017, „în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru performanța sportivă deosebită obținută în expediția din munții Himalaya, pentru determinarea, pasiunea și perseverența cu care și-a desăvârșit poziția de alpinist ultra-performant la nivel național și internațional, precum și pentru contribuția semnificativă adusă alpinismului românesc”.
Acordarea Ordinului venea atunci la doar o lună după ce, în mai 2017, Horia Colibășanu a urcat pe vârful Everest, 8.848 metri, fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor; a 19-a expediție internațională a sportivului și al 8-lea vârf de pe peste 8 mii de metri cucerit.
Sportivul timișorean a participat la 21 expediții internaționale până în prezent), făcând echipă cu parteneri din diferite țări: Slovacia, Rusia, Spania și Polonia.Munții pe care a urcat până acum Colibășanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m), Everest (8.848m). De subliniat este faptul că Annapurna, K2 și Dhaulagiri sunt trei din Top 5 munți mortali din lume, conform the Economist.
UPDATE. Horia Colibășanu a fost decorat cu cea mai înaltă decorație civilă: Cavaler în Ordinul Național ”Steaua României”
Alpinistul Horia Colibășanu a primit joi după-masă, la Palatul Cotroceni, distincția de Cavaler în Ordinul Național ”Steaua României”.
Trimite articolul
XMacar a murit rapid, nu a avut de suferit. Cred ca era mai frumos sa il lase in muntii Fagaras unde a murit, pentru pasionatii astia de alpinism nu exista mormant mai frumos ca muntele. Destul de cool daca te gandesti, e plin de ei pe Everest…chirciti si cu nasul in zapada, bine conservati, destul de OK sa te omoare pasiunea in loc de 18 luni de chimoterapie si spagi prin spitale. RIP Horia!