Încep lucrările de reabilitare termică pentru încă 132 de apartamente, anunță Primăria Timișoara. Vorbim de cele 88 din blocul de pe strada Brândușei nr. 12 și cele 44 din blocul de pe strada Deliblata nr. 21.
Lucrările de la primul vor 2,58 milioane de lei, cu TVA, echivalentul a aproximativ 520.000 de euro, și vor trebui finalizate într-un termen de șapte luni și jumătate. Pentru cel de-al doilea, valoarea lucrărilor este undeva la jumătate: 1,25 milioane de lei, cu TVA, echivalentul a aproximativ 250.000 de euro. Acestea trebuie terminate în șase luni și jumătate.
Intervențiile la cele două blocuri urmăresc creșterea confortului termic pentru locatari și economisirea energiei. În urma reabilitării, imobilele vor beneficia de:
- izolarea termică a pereților exteriori cu vată minerală bazaltică 10 cm grosime, respectiv 10 cm polistiren extrudat la soclu și finisarea acestora;
- înlocuirea tâmplăriei din lemn și metal cu tâmplărie etanșă cu rama PVC și geamuri duble, tratate low-e și înlocuirea ușilor de acces în clădire cu uși din PVC cu geam termoizolant la partea superioară, iar la cea inferioară panel PVC;
- închiderea balcoanelor este similară cu cea de schimbare a tâmplăriei și are ca scop îmbunătățirea aspectului clădirii și a creșterii coeficientului termic;
- reabilitarea termică a planşeului peste subsol se realizează cu polistiren grosime de 8 cm;
- reabilitarea termică a planşeului peste ultimul nivel cu polistiren grosime 16 cm și hidroizolare;
- lucrări conexe.
Situația celor 68 de blocuri cuprinse în programul primăriei
Primăria Municipiului Timișoara are un program de reabilitare termică în care sunt cuprinse 68 de blocuri. Programul a fost lansat de fosta administrație, care și câștigase o finanțare europeană prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 pentru acestea. Multe dintre licitații nu au atras oferte, până în noiembrie 2021 fiind finalizate numai trei blocuri.
Actuala administrație a revizuit soluțiile tehnico-economice și a relansat procedurile. A fost, însă, cam târziu, pentru că potrivit unei liste a Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Vest majoritatea proiectelor nu au fost finalizate în termenul de 23 decembrie 2023, astfel că s-a ajuns la pierderea parțială a finanțării, aproximativ 50 de milioane de lei. Primăria, totuși, anunțase că va continua proiectele, căutând alte surse de finanțare sau, în cel mai rău caz, urmând să suporte costurile din bugetul local. Ba chiar a fost aprobată și o eventuală extindere a programului, cu o „zonă strategică” din cartierul Dacia.
„La finalul programului, în mai bine de 3.000 de apartamente confortul termic va fi comparabil cu cel al unor blocuri nou construite. Această inițiativă face parte din eforturile continue ale Primăriei Municipiului Timișoara de a moderniza și îmbunătăți condițiile de trai din oraș, având un impact semnificativ asupra eficienței energetice și durabilității clădirilor rezidențiale și siguranței cetățenilor”, precizează reprezentanții primăriei.
Până la acest moment, potrivit acestora, dintre cele 68 de blocuri cu reabilitare finanțată prin POR 2014 – 2020, 14 au fost reabilitate, 37 sunt în execuție, iar celelalte sunt în diverse etape procedurale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!