Că Timișoara și multe alte localități din județul Timiș s-au umplut de ambrozie nu mai este un secret pentru nimeni. Delăsarea este resimțită din plin de timișorenii alergici la ambrozie, unii dintre ei preferând să nici nu iasă din case în această perioadă. Ce nu era foarte clar până acum – mai ales că autoritățile au făcut ce au știut ele mai bine, adică au pasat vina între ele – este cine trebuie să intervină în astfel de situații. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a spus că „legea specială mă scoate din ecuație”, Călin Dobra, președintele CJ Timiș a cerut respectarea legii speciale de combatere a acestei plante, iar prefectul județului Timiș, Eva Andreaș a dat vina pe primari, pentru că nu comunică comisiei speciale care sunt terenurile pe care crește ambrozia.
Cu legea pentru combaterea ambroziei (62/2018) într-o mână și normele de aplicare în cealaltă, reporterii tion.ro au aflat cum ar trebui, în teorie, să se desfășoare lucrurile. Astfel, potrivit articolului 5 din legea menționată, cade în sarcina prefectului să constituie o comisie coordonată de Direcția Agricolă, din care mai fac parte câte un specialist de la Garda de Mediu, unul de la Direcția de Sănătate Publică și… autoritatea locală pe a cărei rază se vor face controalele, adică de la primărie.
Comisia respectivă a fost constituită de prefectul Eva Andreaș, dar nu prea funcționează. Iar aici intervin normele de aplicare și delăsarea autorităților locale, multe primării nedesemnând nici măcar un reprezentant în această comisie.
Astfel, conform normelor de aplicare a Legii 62/2018, „verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităților administrativ-teritoriale se efectuează de către autoritățile administrației publice locale (primării – n.r.), prin consilierii agricoli angajați sau persoanele desemnate din cadrul acestora”.
După identificarea terenurilor infestate cu această buruiană, primăriile sunt cele care trebuie să întocmească un centralizator cu acestea, până în data de 25 mai a fiecărui an.
„În urma verificărilor potrivit prevederilor alin. (1), autoritățile administrației publice locale întocmesc centralizatorul cu suprafețele de teren pe care s-a constatat existența buruienii ambrozia, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1, denumit în continuare centralizator, cel târziu până la data de 25 mai a fiecărui an”, se arată în normele de aplicare.
La pasul următor, în baza acestui centralizator, primăriile transmit până în data de 5 iunie o somație către deținătorii de terenuri să le curețe.
„Pe baza centralizatorului prevăzut la alin. (2), autoritățile administrației publice locale transmit o somație către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2, cel târziu până la data de 5 iunie a fiecărui an”, se mai arată în normele de aplicare a Legii 62/2018.
Abia apoi, aceste somații se transmit comisiei constituite de prefect, care verifică dacă terenurile au fost curățate, iar dacă nu au fost, pot acorda amenzi ce ajung și la 20.000 de lei pentru persoanele juridice. În Timiș, în 2019, conform reprezentanților Direcției Agricole, doar într-un singur caz au fost respectați acești pași.
Întrebat ce măsuri a luat pentru combaterea acestei plante, primarul Nicolae Robu a declarat, pentru tion.ro, că Primăria Timișoara nu poate da amenzi decât pentru neîntreținerea terenurilor, ceea ce este perfect adevărat, așa cum am arătat mai sus.
„Nu poate da primăria, este o comisie pe legea ambroziei realizată pe lângă direcția agricolă sub jurisdicția prefecturii cu reprezentanți ai primăriilor. Nu am putut să dăm un reprezentant de la spații verzi, ci a trebuit să dăm pe cineva de la terenuri agricole. Are două componente: o secțiune pentru terenurile extravilane și una pentru cele intravilane. Poliția Locală a dat cel puțin 100 de amenzi pe lună pentru ambrozie, de fapt, dar nu putea să scrie pentru ambrozie, ci se încadrau acele terenuri la capitolul terenuri neîngrijite, pentru că erau pline de buruieni”, a spus Robu.
Totuși, atunci când discuția a ajuns la centralizatorul trimis comisiei mixte și somațiile date proprietarilor de terenuri, primarul a spus că nu știe dacă aceste au fost transmise.
„Nu știu detaliile astea, vă dați seama că nu știu. Și pentru terenurile private? O să verific, eu am dat dispoziții să se intervină pe terenuri care nu sunt ale noastre și să le imputăm proprietarilor costurilor aferente. Îmi scriu cetățenii și am văzut poză: către AEM și str. Orion”, a mai declarat Robu.
Conform reprezentanților Direcției Agricole, Primăria Timișoara nu a transmis nici un centralizator cu terenurile afectate de ambrozie, nici o listă cu somațiile trimise proprietarilor, fie ele persoane fizice, juridice sau instituții publice. La fel au procedat și majoritatea primăriilor din Timiș. Între timp, lanurile de ambrozie cresc liniștite în continuare…
Articole pe aceeași temă:
Operațiunea „Ambrozia”. Dobra: Există o lege și trebuie aplicată! Robu: Legea mă scoate din ecuație
Culmea ironiei! S-a găsit ambrozie și la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Timiș
Trimite articolul
XNu vor sa se implice findca jumatate din terenurile cu ambrozie sunt ale primariilor si ale altor societati care apartin STATULUI.Altfel iar amenda pe cetateni ,fara jena.PRIMARIA TIMISOARA are zeci ,chiar sute de hectare cu ambrozie de curatat.CAT I-AR COSTA????
Nu putem sa il ajutam si pe domnul Robu sa aiba parte si el de acest “cadou”?
Sa sufere si dansul de aceasta alergie si intr-o saptamana se rezolva problema ambroziei.
Sanatate.
Daca era vorba de arbori sau spatii verzi bagau drujba sau buldozerul fara nici un fel de probleme, cand tembelu Robu vrea sa taie 30 de arbori nu mai exista reguli, legi, dispozitii, comisii, studii, Dobra, Andreas sau Mediul se fac ca nu vad. Dar pt. un kkt de buruiana nu au solutii. Solutii sunt dar Primaria, CJ si prefectura sunt axfisiate de hoti incompetenti si puturosi, asemenea caricaturi umane nu stiu sa faca altceva in afara afara sa se certe, fure, injure si sa fie aroganti.
Ambrozia se poate pune linistit pe lista problemelor orasului care nu vor fi niciodata rezolvate, alaturi de Colterm, transport in comun, locuri de parcare, ordine si liniste publica, drumuri/trotuare de calitate, aer curat, Centura..
Si in final solutia, pt. imbecili:
1 aplicatie ca asmaticii sa identifice terenurile cu ambrozie
2 discutii civilizare cu proprietarii ca incepand de anul viitor sa curete
3 Voluntariat neamurile asmaticilor in zona unde stau
4 Somatii
5 Amenzi
6 Actionarea in instanta
Directive, Legi, Comisii, Norme de coordinare, Comisii coordinate, Ecuatii, Specialisti, Controale, Identificari, Centralizatoare, Somatii, Amnezi……….Incredibil la ce nivel s-a ajuns cu birocratia! Mai repet odata: cu siguranta nu va iesi nimic din aiurelile astea. Problema de care ne lovim si a carei rezolvare efectiva depinde de sute de persoane private sau institutii, nu-si va gasi NICIODATA rezolvare decât daca orasul Timisoara va înfiinta un serviciu specific. Bani sunt (Domnul Primar stie). Deci un serviciu care se va ocupa în prioritate momentanà de AMBROZIE dar si de alte actiuni decise de primarie. Avem nevoie de vreo 20 de salariati, unelte, salopete, manusi. Grupa trebuie organizata de cineva cu “cap” pentru a munci efectiv, cu spor si eficace. In câtiva ani (as spune 3 ani) nu ar mai exista nici un fir de Ambrozie pe teritoriul orasului si a comunelor înconjuratoare. Dar mai este un avantaj: se da de lucru unor oameni care, poate, nu gasesc altceva.
Să scoată deținuții la smuls ambrozia
Cum ar putea fi sanctionat statul vecin si inamic CFR, care polueaza orasul cu ambrozie si cu blocarea circulatiei dupa propriile toane, descrise in regulamente neactualizate de 50 de ani?
Aceasta planta in todeauna a existat .. Oamenii tot au trait , nu a fost nici o problema Au trait mult si bine .Ce v-a apucat de vreo 4-5 ani incoce ? Aveti ceva scurt circuit la calculatoru vostru
Pe scurt: La ce telefon raspunde Comisia asta ca sa semnalez ambrozia si sa vina sa o starpeasca?
nu e planta de vina ca unii is bolnavi. plante cu polen au existat dintotdeauna. alergii in masa, autism, cancer in masa, boli autoimune.. astea is noi. nu e nicio coincidenta ca au aparut acum cand mancarea, aerul si apa is toxice
Legi avem desigur doar ca administratia NU respecta nici o lege. Cine are puterea acela dicteaza, asta e singura lege pe care o respecta. De ex.primarul anunta pe Facebook-ul LUI ce proiecte are. Dar nu FB-ul personal e canalul oficial de informare a contribuabililor, ci afisajul Primariei, site-ul Primariei, si presa locala. Exista Legea transparentei decizionale administratiei publice locale. Exista transparenta, sunt informati, consultati cetatenii? Mai mult mizerie si decizii luate dupa bunul plac.Cladiri infasurate in carpe, dale desprinse din “asfaltul”de pe centru, de-ti rupi gatul, santiere perpetue, ambrozie, etc. In rest? E bine!
Sa iese la smuls ambrozia din radacina,angajatii de la primarie ,prefectura si altii angajati la stat unde multi asta si fac adica stau si iau salarii pentru cat de mult si frumos stau.Sa faca si ei macar ceva util societatii.
in romania avem 90% de legi proaste si se aplica, iar cele 10% bune nu se aplica 🙁
am aflat, inca o data, de ce pleaca romanii din tara si nu se mai intorc. am aflat inca o data de ce in cativa ani tara asta nu va mai exista. am aflat inca o data ca un neam atat de prost si incompetent, fie ca sunt profesori, medici, ingineri, nu merita mai mult de la viata, si ca in ultimii 30 de ani au primit exact ce au meritat.
Deci e clar! Si e asa cum zicea Dobra! Primaria e de vina pentru ca nu a identificat terenurile si nu a notificat proprietarii! Ce sa amendeze comisia, daca nu stiu care sunt terenurile??
Dar hei, robu “macar face ceva”, face o durere in cot si fund! Sa nu uitati sa puneti stampila tot pe el!
Biata ambrozie! Cât caz se face! Am crescut la sat și nu am auzit să se plângă vreunul. De n-ar fi Pleiadele și amrbozia, ce s-ar mai scrie pe seceta de subiecte de pe timpul verii? Orășenii ăștia parcă-s crescuți în eprubetă. S-ar mai găsi ambrozie pe undeva de-ar avea efecte precum canabisul? Ioc. Ar păzi NATO câmpurile românești, ca și plantațiile de mac din Afganistan…
Pai acel functionar , reprezentant al comusiei din partea PMT, desemnat PRIN DISPOZITIE de dl.Primar, care a avut in grija treaba asta sa raspunda acum PENTRU CE NU A FACUT.
Frumos Ambrozia creste ! Are toate conditiile create,deosebit de prielnice ! Apropo cum se poate combate,exista vreun ierbicid recomandat?