În decembrie, Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara a lansat o licitație pentru a găsi o firmă care să facă platforma digitală a orașului, sub forma unei aplicații mobile.
Ofertele pentru City App&Toolbox pot fi depuse în SEAP până pe 10 ianuarie. Valoarea estimată a contractului este de aproape 1.500.000 de lei, cu TVA inclus, echivalentul a 300.000 de euro.
Aplicația – destinată atât locuitorilor orașului, cât și turiștilor – își propune să promoveze Timișoara ca destinație turistică, să prezinte oferta de evenimente și activități, dar și să asigure „comunicarea între operatori și instituții publice, facilitând prin digitizare anumite procese de avizare”, conform celor transmise de reprezentanții Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara.
Durata contractului este de 14 luni, ceea ce înseamnă că aplicația va putea fi folosită abia după finalizarea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, rămânând un instrument digital la dispoziția operatorilor și a utilizatorilor pe viitor.
Centrul de Proiecte dorește ca aplicația mobilă să fie originală și personalizabilă pentru fiecare utilizator în parte, optând astfel pentru construirea unui produs de la zero pentru a avea controlul în dezvoltarea viitoare a proiectului.
„Se dorește ca instrumentul digital să permită, printre multe alte facilități, personalizarea informației conform criteriilor și a temelor de interes selectate de utilizator, salvarea evenimentelor în calendarul propriu și primirea de notificări la publicarea unor evenimente de interes. Vizitatorii orașului vor putea obține informații utile despre obiectivele turistice din oraș, dar și articole dedicate despre locuri și evenimente recomandate”, mai explicau în luna decembrie cei de la Centrul de Proiecte.
City App&Toolbox vs. Timișoara City App
City App&Toolbox seamănă însă cu o aplicație deja existentă, Timișoara City App, concepută de Silvia Treziu și realizată de o firmă din Sibiu, Eventya. Timișoara City App, actualizată ultima dată în februarie 2022, este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare iOS, cât și Android.
Deși este disponibilă de ceva timp, aplicația nu pare să fi avut prea mare succes. Mai puțin de 1.500 de utilizatori au descărcat-o până acum din Google Play. De asemenea, avea mai multe recenzii nefavorabile, cei care au instalat-o acuzând probleme de funcționalitate.
Pornind de la o idee bună, aplicația a fost creată în așa fel încât să cuprindă mai multe domenii de interes – Evenimente (rubrică oarecum actualizată, care conține câteva dintre evenimentele care au loc în oraș), Imobiliare (cu subrubrici care nu conțin informații), Noutăți (ultima știre fiind din aprilie 2022), Producători Locali, Personalități Timișorene (rubrică incompletă, cu diferite greșeli) etc.
Cu toate că aplicația are nevoie de actualizări și o serie de îmbunătățiri, dezvoltatoarea a încercat să o pună de-o colaborare cu Centrul de Proiecte, pentru un preț sub 300.000 de euro.
„Săptămâna trecută am avur plăcerea sa o văd pe ***** de la Centrul de proiecte Timisoara Capitala Culturală 2023, (printre alte persoane), eu fiind in calitate de Administrator al societății Timisoara Application developpement (n.r. – eng. development), care a făcut împreuna cu societatea Eventya aplicația Timisoara City App. Am fost surprinsă sa văd licitația pentru o firma care poate realiza «City App», când se știa deja ca aplicația Timisoara City exista și e online. […] Înțeleg ca instituțiile statului trebuie sa organizeze licitații pentru Achizitii, in cadrul bugetului pe care îl are ca și Capitala a culturii. Vom Răspunde in principiu la aceasta licitație, știind ca acest caiet de sarcini de peste 140 de pagini este special. […]
Aplicația pe care doriti sa o faceți, care are un timp de concepere de 14 luni pe sicap, care sa se facă de la zero, care poate va avea intarziere și costuri suplimentare decât cele inițial prevăzute (300 mii €).. va propun sa încercam sa colaboram împreună in toată transparența. […] Fără sa ne gândim mai departe, noi putem sa va dam drepturile imediate pentru conținutul aplicației, pe un preț inferior al celui de 300 mii euro, prețul licitației. […] Fără o discuție concretă înspre binele timișorenilor, vom fi obligați sa ne cerem dreptatea in instanța, dar acest lucru nu este in favoarea nimănui”, se arată într-un e-mail trimis de Silvia Treziu reprezentanților municipalității.
Deși administratorul „Societății Timisoara Application developpement” își dorește o colaborare cu municipalitatea, cum valoarea contractului depășește cu mult 270.120 de lei, pragul până la care autoritatea contractantă poate face achiziții directe, a fost necesară lansarea unei licitații, criteriul de atribuire fiind cel mai bun raport calitate-preț. Contactată de Tion, Silvia Treziu a explicat că nu poate participa la licitație întrucât nu este eligibilă.
„Eu știam că va veni momentul în care Timișoara Capitală Culturală va avea nevoie de o aplicație. Eu am pregătit asta în avans și mă așteptam ca cineva să vină să vadă și să discutăm să vedem cum putem face să o integrăm ca pe o aplicație oficială. Asta a fost ideea. Nimeni nu m-a sunat niciodată, dar eu am continuat cu aplicația.
Ideea este că ei vor să facă ceva de la zero, în contextul TM2023, dar ținând cont că va dura 14 luni, și probabil se va tărăgăna totul, asta este. Firma care a lucrat pentru mine a făcut aplicația după cerințele mele; eu am venit cu conceptul și ei s-au ocupat numai de realizare. Tot ce înseamnă gestiunea aplicației și cum trebuie să fie gândită, am gândit-o eu. […] Ei vor să o ia de la zero, deși aplicația există la mine. Ei pot veni cu o propunere, eu aș fi dorit să colaborez cu municipalitatea, dar eu nu pot să împing pe nimeni. Știu că e nevoie de transparență.
Nu sunt eligibilă pentru a participa la licitație și și dacă aș fi fost, pentru că eu am aflat de această licitație în data de 19 decembrie, atunci nu mai puteam să fac anumite demersuri pentru că îți trebuie anumite acte ca să participi la licitație. Sunt două săptămâni de vacanță în această perioadă, oricât ai vrea să te mobilizezi, sunt multe zile libere”, a explicat Silvia Treziu pentru Tion.
Aceasta a mai spus că aplicația va rula în continuare, pentru turiști și locuitorii orașului, iar informațiile vor fi actualizate săptămânal.
„Dacă Primăria sau Centrul de Proiecte vor să colaboreze, eu sunt deschisă, pentru că nu am făcut această aplicație pentru mine, ci pentru comunitate”, conchide Silvia Treziu.
Pe aceeași temă:
Aplicație de aproape 300.000 de euro, care promovează Timișoara, scoasă la licitație
Trimite articolul
XNu a creat-o “pentru a o da”…a creat-o pentru a o VINDE… Bineînțeles la prețul stabilit de dânsa, după propria apreciere… Asta sună a șantaj…
-
Asa este,oamenii sunt,,prosti gramada” sa nu zic ca toti,asta a facut aplicația si vrea negocieri in stil mafiot românesc, aplicația nici nu poate filosii numele primariei….Toti il injura pe Fritz,însă jumătate din Timișoreni habar nu au pe ce lume trăiesc, votează, comentează, apreciază pe ala ce țipa mai tare ….hai cu votul nemule…ca la școală merge mama…
O fi din bune intentii, o fi din naivitate .. sa zicem. Dar orice persoana, fara alte scopuri ascunse, cred ca ar trebui sa stie ca o primarie nu cumpara de la tine, ca privat, direct. Exista proceduri de achizitii publice, de regula prin licitatie. Ea incearca sa ‘se bage’ pe usa din spate. Cel mai probabil, a incercat chestia asta si in alte orase .. chiar si fara contextul de capitala culturala. Nu vrem, multumim. : )
Pentru ca e urata cu spume, de aia. Aplicatia aia aduce a pagina de web in html de la rasaritul internetului. oare Robu apare la personalitati?