Amasadorii reprezintă în România ţări precum Austria, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Norvegia, Polonia, Portugalia şi Suedia. Ei putut vizita căminele Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă (CTU) de la Timişoara, în care sunt cazaţi în acest moment 28 de refugiaţi, majoritatea din Sri Lanka.
Oficial, scopul vizitei a fost de a familiariza diplomaţii străini cu „procedurile de lucru şi modul de operare al CTU”, având în vedere rolul pe care îl are acesta în protecţia şi relocarea ulterioară a persoanelor aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională.
Neoficial însă, reprezentanţii UNHCR au făcut lobby pe lângă diplomaţii europeni pentru ca ţările pe care aceştia le reprezintă în România să accepte mai mulţi refugiaţi din zonele de conflict care ajung în centrul de la Timişoara. Când CTU funcţiona la capacitate maximă, la Timişoara erau cazaţi şi 200 de refugiaţi, pentru o perioadă de şase luni, după care aceştia erau relocaţi în alte ţări care îi acceptau.
De altfel, în aproape doi ani şi jumătate de la deschiderea acestui centru la Timişoara, aici au fost găzduiţi 637 de refugiaţi, peste 600 din aceştia ajungând în Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Suedia, Australia şi Norvegia. Dacă mai multe ţări europene ar accepta refugiaţi din acest centru, la Timişoara ar putea ajunge şi persoane care au fugit de conflictele din lumea arabă.
Refugiaţii care sunt găzduiţi în acest centru au un regim semi-deschis, ei putând să meargă până la un supermarket din apropiere pentru a cumpăra alimente. Problema este că mulţi dintre ei nu au bani.
„Sunt din Irak şi sunt de câteva luni în acest centru. Nu am bani, nu am paşaport şi durează foarte mult până când obţin actele. Mama a fost ucisă de insurgenţi, la fel şi tata, nu mai am rude în Irak. Vreau să plec din România, poate în Germania, pentru că acolo primeşti 300 de euro pe lună pentru mâncare. Aici, chiar dacă pot să merg la magazin, nu am bani să îmi cumpăr mâncare”, ne-a declarat un refugiat cazat în Centru de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!