Pentru oamenii din nord-estul nipon care au trăit zilele apocaliptice ale lui martie 2011, acest an a trecut altfel decât pentru tot restul lumii. O admirabilă ”lecţie japoneză” despre curaj, demnitate, regenerare şi solidaritate umană, demnă de luat în seamă. Căci în mijlocul nenorocirii, oamenii din fotografiile expuse zâmbesc, supravieţuitorii se îmbrăţişează, copiii se bucură de prăjituri, apocalipsa devine parte a vieţii trăită împreună.
„În 11 martie 2011, Japonia a fost lovită de un puternic seism cu magnitudinea 9 pe scara Richter, urmat de un uriaş val tsunami, care a devastat regiunea de coastă şi a afectat Centrala nucleară de la Fukushima provocând pierderi umane care se ridică la aproape 20.000 de morţi şi dispăruţi şi importante pagube materiale. Imaginile cuprinse în expoziţia de faţă sunt mărturii ale acelor momente dramatice şi a zilelor ce le-au urmat şi spun poveştile cutremurătoare ale supravieţuitorilor, salvatorilor acestora, ale celor care au pierdut tot fiind nevoiţi să trăiască în adăposturi speciale. Sunt mărturii despre oamenii obişnuiţi care au avut puterea de a depăşi greutăţile şi de a o lua de la capăt, aşa cum şi Japonia, o ţară adeseori lovită de dezastre naturale, a găsit forţa să renască în urma unui cataclism natural de o amploare fără precedent. Selecţia de faţă cuprinde imagini provenite din arhiva Ministerului Apărării din Japonia, a Universităţii Fukushima, ziarului Fukushima Minpo şi editurii KK Best Sellers”, a precizat Excelenţa Sa, Natsuo Amemiya.
Prezentarea expoziţiei de către ambasadorul nipon a fost urmată de un splendid recital de muzică japoneză în interpretarea ilustrului flautist Ionuţ Bogdan Ştefănescu, artistul venind la eveniment cu o adevărată panoplie de preţioase flaute japoneze, inclusiv un instrument Muramatsu din aur. Vernisajul s-a încheiat cu o demonstraţie de Kendo a juniorilor din Clubul Sam-Sho din Timişoara. Accesul publicului la expoziţia „Japonia renaşte după dezastru”este liber.
Citiți principiile noastre de moderare aici!