Cum va afecta viitorul relațiile dintre România și Marea Britanie după Brexit? Nimeni nu știe aceasta, a declarat la Timișoara ambasadorul Regatului în România, Paul Brummel.
„Până acum nimic nu s-a schimbat, noi suntem acum membru în Uniunea Europeană, deci suntem la fel ca și până acum. Vor fi negocieri și nu pot să prevăd de acum care vor fi rezultatele acestor discuții. Noi ne dorim o asociere foarte strânsă cu partenerii din Uniunea Europeană, nu suntem o țară birocratică și nu ne dorim să construim piedici noi. Sunt sigur că și în viitor vom avea legături foarte strânse, să facem business împreună și să putem vizita ambele țări”, a declarat Brummel.
Despre o eventuală reintroducere a vizelor pentru români, oficialul britanic a insistat că cetățenii țării noastre au un rol extrem de important în țara sa și că speră că nu vor fi asemenea probleme.
„După cum am spus negocierile nu au început, nu știm care vor fi rezultatele. Guvernul nostru a subliniat că dorește o relație foarte bună dintre Marea Britanie și prietenii de peste tot. Românii au un rol foarte important în Marea Britanie, de exemplu, în sistemul medical sunt peste 2000 de medici, dar lucrează oameni și în alte domenii, de exemplu construcții, românii au un rol important. De asemenea, cred că Marea Britanie rămâne o țară frumoasă pentru a studia, aici sunt patru din primele zece universități din lume, România are foarte mulți studenți foarte buni”, a mai subliniat oficialul.
Brummell a sosit la Timișoara pentru inaugurarea unui birou regional al Camerei de Comerț Britanică-Română, domeniul de business fiind unul dintre pilonii pe care se vor dezvolta relațiile dintre Regatul Unit și Timișoara. Cel de-al doilea este cel cultural, ambasadorul a subliniat că se dorește intensificarea relațiilor în acest sector, cu atât mai mult cu cât orașul de pe Bega va fi Capitală Culturală Europeană, în 2021.
Îngrijorări de partea română
Primul punct pe agenda vizitei ambasadorului a fost o oprire la Aeroportul Internațional Timișoara. Aici au fost purtate discuții cu directorul Dan Idolu despre perspectivele transportului aerian dintre Timișoara și Londra și a modului în care Brexitul va afecta rutele spre această țară. De partea română îngrijorări există, probabil justificat.
„Este o vizită onorantă, un semnal bun pentru Aeroportul Internațional Timișoara. Faptul că a fost însoțit de președintele Camerei de Comerț Britanică-Română ne conduce la concluzia că există interes economic pentru această zonă. Investițiile britanice în zonă vor duce inclusiv la creșterea traficului aerian la Timișoara. În al doilea rând am discutat și ne-am exprimat îngrijorarea despre numărul de pasageri pe relația Londra, despre ce se va întâmpla în negocierile pentru Brexit. Nu neapărat va fi problemă pe piața muncii și libera circulație a cetățenilor români, ci mai mult ce nu se știe în zona publică, este negocierea acordului Open Sky, care la ora actuală funcționează în Europa și care ar putea să ducă la bariere birocratice privind traficul aerian. Sigur ne îngrijorează și vrem să fie cât mai multe destinații de la Timișoara în Marea Britanie, cât mai multe investiții, nu doar români care călătoresc în Marea Britanie în interes de business, ci să fie un trafic cât mai mare de tineri din Marea Britanie care să se bucure de Timișoara, dar și de oameni de afaceri care să descopere oportunitățile de aici”, a declarat Dan Idolu.
Articole pe aceeași temă:
Camera de Comert Britanica-Romana deschide un birou regional la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!