Sinagoga din Cetate a fost plină miercuri, 4 septembrie, când, la fel ca întreaga lumea iudaică, evreii din Timișoara au sărbătorit a începutul anului 5774. Evrei sau nu, toți cei prezenți au fost emoționați de ritualul oficiat de rabinul Ben Ishai, împreună cu oficiantul de cult al comunității iudaice locale, Andrei Ghidali. S-a rostit kadish, s-au cântat rugăciuni, s-au aprins lumânările ritualice și s-au făcut urări de an nou bun. La ceremonie a asistat și primarul Nicolae Robu care a promis, ca și anul trecut, să ajute comunitatea cu sprijin pentru restaurarea Sinagogii din centrul orașului.
După ceremonie, sărbătoarea de Rosh Hashana a continuat în curtea Sinagogii, unde toată lumea a fost îmbiată cu mere și miere, ca să fie bun și dulce noul an, cu vin, colaci și prăjituri, iar urarea Shaná Tová a adus veselie, optimism și speranțe pentru anul 5774, în curtea în care se puteau auzi frânturi de dialoguri în 5-6 limbi, semn al unei multiculturalități timișorene frumos regăsite. În Midrashim se arată că Rosh Hashana e momentul când fiecare om în parte este judecat de Dumnezeu pentru a se hotărî dacă merită sau nu iertarea și primește o semnătură în Cartea Vieții, dar decizia divină este ratificată abia peste 10 zile, de Yom Kippur, Ziua Ispășirii.
Dacă vestigii ale prezenţei evreilor în Banat datează din secolele ll –lll e.n, existenţa comunităţii evreieşti din Timişoara a fost pentru prima dată menţionată în documentele de predare a cetăţii, încheiate în 1716 de comandantul trupelor turceşti cu comandantul armatei austriece, prinţul Eugeniu de Savoia. În cimitirul vechi de rit spaniol se află morminte din perioada ocupaţiei turceşti, dintre care cel mai vechi este cel al lui Azriel Assael, decedat în 1636, care a fost rabin şi chirurg. La un veac de la dispariţia acestuia, rabinul Meir Amigo şi alţi patru evrei din Istanbul au fost autorizaţi să se aşeze în oraş. O dată cu începerea introducerii drepturilor cetăţeneşti în Imperiul Austro-Ungar, s-a dezvoltat numeric comunitatea evreilor din Timişoara, ajungând la aproape 7000 de persoane, în perioada Primului Război Mondial (aproximativ 10% din totalul populaţiei), se arată pe site-ul oficial al comunității. Conform acestuia, astăzi la Timișoara comunitatea evreiască numără 700 de membri, care beneficiază în continuare de o sinagogă funcţională, de o casă de rugăciune, de cantină rituală, centru de zi, club al tineretului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!