Ambrozia începe să-și facă de cap în Timișoara, iar polițiștii locali încearcă să îi învețe pe proprietarii de terenuri să scape de planta nesuferită. Mai mult, legea îi obligă pe aceștia să își întrețină proprietățile, în caz contrar riscând amenzi de până la 2.500 de lei.
„Polițiștii locali au intensificat verificările pentru a stabili dacă proprietarii acestora respectă prevederile HCL 371/2007 modificată care prevede că persoanele fizice și juridice sunt obligate să asigure salubrizarea, cosirea buruienilor, a vegetației ierboase, să colecteze și să transporte deșeurile rezultate de pe terenurile virane pe care le dețin sub orice formă legală, situate în intravilanul municipiului și a celor situate de-a lungul căilor de comunicație rutieră sau feroviară și să asigure împrejmuirea acestora”, transmit reprezentanții Poliției Locale.
Timișorenii sunt obligați să-și curețe proprietatea de buruieni, de vegetația ierboasă și lemnoasă din jurul imobilelor pe care le dețin sub orice formă, din jurul împrejurimilor acestora, din incinte, curți sau alte spații amenajate, dar și să asigure și să mențină permanent un aspect salubru al acestora. În caz contrar, riscă amenzi între 1.500 și 2.500 de lei.
„În ultima lună s-a luat măsura sancționării contravenționale în cazul a 35 de proprietari de terenuri, situate în zone precum Str. R. Tudoran, I. Bulbuca, Tosca, P. Constantinescu, Armoniei, A. Nicoară, Complexul Studențesc, Ciarda Roșie. Valoarea sancțiunilor aplicate se ridică la 56.500 lei”, mai spun oficialii Poliției Locale.
Oamenii legii spun că vor continua controalele până când timișorenii vor înțelege să-și curețe proprietățile de buruieni, mai ales că de anul viitor se aplică și supraimpozitarea pe terenuri, la Timișoara, conform HCL 266/2016.
Comitetul lui Robu, uitat pe undeva
În luna mai a acestui an, primarul Nicolae Robu anunța că vrea să creeze un comitet special pentru combaterea ambroziei, iar Timișoara să colaboreze cu localitățile limitrofe pentru a stârpi planta. Edilul spunea că degeaba se tunde ambrozia în Timișoara dacă în comunele de lângă oraș nu se întâmpla asta, alergenii fiind purtați de vânt.
Potrivit lui Robu, statisticile prezentate de specialiștii din primărie arată că 15% din timișoreni sunt alergici la ambrozie.
„Trebuie să facem front comun, nu e de joacă cu această plantă, ea creează alergii la 15% din populația Timișoarei, așa mi s-a spus mie. Trebuie să acționăm coordonat, în campanii. Când sunt momentele cele mai potrivite o să acționăm cu toții. Vreau să-i chem pe primari, indiferent de culoarea politică, să ne stabilim împreună momentele de intervenție și modul în care să intervenim”, spunea în 4 mai primarul Timișoarei.
Suntem la sfârșit de iunie și ideea primarului Robu a rămas… tot o idee. Ambrozia crește în voie atât pe terenurile primăriei, între șosea și trotuar, cât și pe terenurile private.
Ambrosia artemisiifolia este o buruiană invazivă adventivă de carantină, anuală, monoică, cu frunze penat-sectate, originară din America de Nord. Crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, prin culturi de trifoi, ruine și locuri lăsate în paragină, scrie Wikipedia. Iar locuri lăsate în paragină sunt destule în Timișoara.
Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârșitul verii și la începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic.
Articole pe aceeași temă
http://www.tion.ro/razboiul-cu-ambrozia-la-timisoara-se-face-un-comitet-special-cu-localitatile-limitrofe/2034469
Citiți principiile noastre de moderare aici!