A fost făcut public calendarul intervențiilor ce vor avea loc anul acesta de către cei de la „Ambulanța pentru Monumente”. Vor avea loc intervenții în zone precum Transilvania de Sud, Arad, Sălaj, Banat, Muntenia de Nord și Oltenia de Vest.
Proiectul „Ambulanța pentru Monumente – Banat” își propune punerea în siguranță a patrimoniului cultural imobil, cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunităților locale, sub supravegherea specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice. Este nevoie însă de voluntari, așa că oricine dorește să ajute la salvarea celor patru imobile din Banat se pot înscrie până în 31 martie.
Lista „pacienților” din Banat
În perioada 21 martie-30 aprilie martie se va reveni pe șantierul de la Biserica romano-catolică din satul Ofsenița (comuna Banloc, județul Timiș), început în toamna anului 2020.
„Este nevoie de ajutor la construirea structurii de protecție a zidului nordic al navei, completarea părților degradate ale acoperișului din zona altarului, completarea zidăriei turnului și construirea unui acoperiș nou pentru turn, realizat la sol”, spun cei de la „Ambulanța pentru Monumente – Banat”, pe Facebook.
Între 26-29 aprilie se va igieniza arealul peisager din jurul Bisericii romano-catolice din satul Bobda, comuna Cenei, județul Timiș.
„Intervenția de la Biserica romano-catolică din Bobda (sau Mausoleul Csávossy) este una complexă, desfășurată pe parcursul mai multor ani. Aceasta necesită o serie de pași premergători punerii în siguranță. În 2021, primul pas din acest an este scanarea 3D cu laser a întregului edificiu, realizată în vederea elaborării studiilor de specialitate care vor sta la baza intervenției de anul viitor. În aprilie, este nevoie de voluntari pentru igienizarea vegetației din jurul monumentului, prin toaletări și defrișări, degajarea molozului din interiorul și exteriorul clădirii, dar și la inventarierea și depozitarea elementelor de patrimoniu mobil”, mai transmis cei de la „Ambulanța pentru Monumente – Banat”.
La depozitul de Cereale din Giera (județul Timiș) se va interveni în 12-24 iulie pentru a consolida porticul de acces în clădire.
„La Depozitul de cereale din Giera este nevoie de ajutor la consolidarea și completarea porticului de acces în clădire, zona care este și cea mai afectată din punct de vedere structural al edificiului. La nivelul porticului se vor înlocui elementele degradate ale structurii din lemn și se vor completa elementele lipsă ale învelitorii”, mai precizează reprezentanții „Ambulanței pentru Monumente – Banat”.
În perioada 9 august-30 septembrie se vor face intervenții la turnul de alimentare furnal din Bocșa, județul Caraș-Severin.
„Prima etapă a intervenției constă în igienizarea vegetației ce înconjoară ansamblul, demontarea elementelor ce se desprind de structură și degajarea interiorului de moloz și deșeuri, iar în a doua etapă se construiesc cele două șarpante. În cazul turnului se propune realizarea unei structuri noi de acoperire, proiectată pe baza elementelor prăbușite descoperite la baza acestuia. Noua structură de lemn a turnului va fi acoperită cu tablă fălțuită pe suport de astereală, ca urmare a studiului istoric întocmit anterior. În urma montării schelelor se va inspecta starea zidăriei de la nivelul cornișelor și se va interveni prin recompletări punctuale acolo unde va fi necesar. În cazul celorlalte două corpuri se propune demontarea elementelor aflate în stare de precolaps, completarea fermelor prin plombări punctuale dar și refacerea integrală a celor dispărute. În final, se va completa învelitoarea, asigurând astfel punerea în siguranță a întregului ansamblu”, povestesc cei de la „Ambulanța pentru Monumente – Banat”.
Vă puteți înscrie la oricare dintre intervenții până în 31 martie. Trebuie să transmiteți numele, adresa de email, numărul de telefon și perioada pentru care doriți să vă înscrieți, pe email-ul ambulantapentrumonumente@prinbanat.ro sau la numărul de telefon 0720027690.
Inițiat în anul 2016 de Asociația Monumentum, proiectul „Ambulanța pentru Monumente” este implementat începând cu anul 2021, în județele Timiș și Caraș-Severin, de Asociația Prin Banat.
Trimite articolul
XO initiativa excelenta. Multumim!