Biserica de lemn din Jupânești se află chiar în zona Făgetului, renumită pentru bisericuțele de lemn bănățene. Cândva, sute de biserici dominau cu turnurile lor peisajele satelor bănățene, însă au dispărut rând pe rând. Unele au fost înlocuite cu biserici noi de piatră, altele s-au pierdut odată cu sistematizările austriece, dar peste cele mai multe s-a așternut nepăsarea, abandonul și neglijența umană.
Din povestiri aflăm că la sfârșit de secol XIX, în Banat mai erau peste 200 de biserici din lemn, în perioada interbelică erau în jur de 50, iar astăzi, atât în Timiș, cât și în Caraș-Severin, mai sunt cam 25. Dispar an de an, când „o nouă biserică este periclitată, de foc, de ploi și zăpezi, de abandon, dar mai ales de restaurări brutale, cu pierderi uriașe de material original”, spun cei de la Ambulanța pentru Monumente Banat.
Printre cele aflate în pericol se află și biserica de lemn din Jupânești, probabil una dintre cele mai vechi din Banat, ca tipologie de plan, îmbinări și volumetrie. Informații despre acest lăcaș de cult sunt extrem de puține, doar câțiva cercetători aplicându-și atenția asupra sa. O datează însă undeva între sfârșit de secol XVII și început de secol XVIII, dar nu este nimic precis.
„Astăzi, regăsim această prețioasă biserică uitată în cimitir, cu acoperișul distrus de ploi și zăpezi. Oamenii din sat au încercat s-o apere de vijelii cu o prelată uriașă care a fost spulberată de furtunile dese din această vară. Tocmai de aceea, Ambulanța pentru Monumente Banat și-a propus, cu sprijinul Mitropoliei Banatului și a comunității locale, să intervină asupra învelitorii de șindrilă foarte deteriorată, prelungind astfel viața monumentului și pregătindu-l pentru o ulterioară restaurare”, spun organizatorii.
Cei de la Ambulanța pentru Monumente Banat primesc ajutor și de la Mitropolia Banatului, care le pune la dispoziție materialele de intervenție – șindrilă, lăți și altele, în valoare de 3.500 de euro, iar o firmă le oferă reducere la o substanță cu care va fi tratată șindrila.
Cei câțiva oameni din spatele acestui proiect au însă nevoie de ajutor, așa că fac apel la voluntari pentru a salva bisericuța din Jupânești. Dacă vreți să vă implicați, aveți nevoie doar de haine de scandal, sac de dormit, izopren și lanternă, dar și de spor de muncă. Puteți să dați o mână de ajutor și pe o perioadă mai limitată de timp, în caz că nu puteți fi alături de voluntari pe tot parcursul desfășurării proiectului.
Proiectul Ambulanța pentru Monumente Banat este un proiect cultural finanțat de Ordinul Arhitecților din România, din Timbrul de Arhitectură, fiind coordonat de Asociația pentru Patrimoniu Activ – PACT, în parteneriat cu Asociația Monumentum, Direcţia Județeană pentru Cultură Caraș- Severin, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara.
Ambulanța pentru Monumente a intervenit vara aceasta și la Moara Îndărătnica de la perete de la Rudăria. Acolo au lucrat voluntari din Timișoara, Iași, București, Alba-Iulia, dar și tineri dornici să dea o mână de ajutor din Franța și Germania. Alături de aceștia au lucrat mulți oameni din sat, dar și din satul învecinat.
Cei care vor să meargă la Jupânești sunt rugați să-și confirme prezența la următoarele numere de telefon: 0740351386 (stud. arh. Braje Mircea) și 0748646863 (stud. arh. Bancoș Adrian). Aici puteți urmări proiectul!
Citiți principiile noastre de moderare aici!