„Conform Listei Monumentelor Istorice din 2015, în județul Timiș sunt 340 de monumente istorice clasate, chiar dacă numărul clădirilor cu valoare istorică este mult mai mare. Dintre acestea, 240 sunt monumente de arhitectură (dacă le excludem pe cele din Municipiul Timișoara)”, spun reprezentanții „Ambulanței pentru Monumente – Banat” pe Facebook.
În 2021 au reușit să pună în siguranță turnul bisericii din Ofsenița (clădire aflată în curs de clasare), să refacă porticul de acces al Depozitului de cereale din Giera și să înceapă activitățile premergătoare intervenției asupra Mausoleului Csávossy din Bobda.
Ce monument istoric din Timiș ai vrea să fie salvat?
„Avem planuri mari și anul acesta pentru monumentele Timișului, dar până să vi le dezvăluim, suntem foarte curioși care sunt clădirile de patrimoniu ale județului pe care ați vrea să le salvăm împreună în anii ce urmează!”, mai spune aceeași sursă.
Puteți lăsa răspunsurile în comentarii, iar dacă aveți și o poză, o puteți împărtăși cu „toți iubitorii trecutului și patrimoniului”.
Inițiat în anul 2016 de Asociația Monumentum, proiectul „Ambulanța pentru Monumente” își propune salvgardarea patrimoniului imobil aflat în stare avansată de degradare prin intervenții de punere în siguranță.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XParerea mea este ca Furnicarul ar trebui salvat si plantat din nou in piata unirii.
AȘ VREA SĂ „„REABILITAȚI„„„CASTELUL ȘI PARCUL””din BANLOC„„„„CU UN BOGAT ISTORIC„„„ȘI PARCUL ARE POMI VECHI ȘI RAR ÎNTÂLNIȚI ÎN ROMÂNIA„„„„
Coltermul, ca la cum functioneaza, poate fi usor transformat in monument istoric.
Dar sa se amenajeze si ceva piste de biciclisti pana la cet sud, iar acolo furnalele sa fie transformate in ceva frumos, expozitie de cultura, cu scara interioara, sculpturi moderne(sa vorbeasca cu clotilde ca stie ea niste artisti super), picturi abstracte. Iar in varf, turnata o placa de beton, un club de hipsteri, un restaurant vegan, niste binocluri de alea pentru turisti cu fise. Si uite asa ajunge sa fie pe profit, cultural, ecologic.