Un sfert dintre cazurile care ajung la Centrului de Sănătate Mintală din Timișoara nu au nevoie de internare și sunt cazuri care ar putea fi tratate fără probleme la domiciliu. În lipsa unui serviciu pentru asistența psihiatrică de tip SMURD, pacienții ajung de cele mai multe ori internați într-o clinică de psihiatrie.
„Din totalul internărilor este un procent de 25% care nu au nevoie neapărată de internare și care se pot gestiona la domiciliu. Noi avem 30-40 de cazuri săptămânal, însă cifrele variază. Noi am vrea să ne axăm activitatea pe acele cazuri în care nu este neapărat nevoie de internare. Sunt multe cazuri de criză, situații existențiale deosebite, foarte grele în care omul este pus în dificultate, nu are abilități de a depăși situația respectivă și atunci se manifestă în diverse feluri, uneori chiar cu simptome patologice și ajung să fie internați. Internarea într-un spital de psihiatrie în zilele noastre este o traumă. Noi vrem să evităm asta, traumatizarea pacientului, a familiei și facem și o economie de bani. Implementarea acestui sistem într-o primă etapă va costa, dar în timp își va dovedi eficiența”, spune directorul Centrului de Sănătate Mintală din Timișoara, Ileana Stoica.
Prin intermediul Asociației Comunitare de Psihiatrie Șanse, aceasta propune introducerea serviciilor medicale psihologice de tip SMURD. Pentru ca acestea să devină realitate, este nevoie de fonduri și de personal medical calificat. Proiectul a fost lansat joi seara la Filarmonica Banatul, iar inițiatorii speră să strângă cei 60.000 de euro necesari.
„Deocamdată este un prim pas în demararea unor activități de training, de formare a unor specialiști din cadrul UPU, a urgențelor, a camerelor de gardă, a celor care lucrează la ambulanțele din Timișoara. În cadrul centrului deja avem oameni formați și un serviciu de criză cu un număr de telefon unic care poate fi apelat și încet vrem să interconectăm toate aceste servicii pentru ca oamenii formați de noi să poată acționa la timp rapid, eficient pentru toți cei care sunt în suferință. Ne bazăm foarte mult pe voluntariat pentru că vrem să inițiem această atitudine din partea profesioniștilor, dar și din partea comunității pentru că avem foarte mare nevoie de sprijinul comunității”, a explicat medicul Liliana Stoica.
Primele cursuri pentru personalul medical vor începe de săptămâna viitoare, iar inițiatorii proiectului speră că acesta va deveni funcțional în toamnă. Partener al Asociației Comunitare de Psihiatrie Șanse va fi Spitalul Județean din Timișoara, care pune la dispoziție forța de muncă.
„Suntem dispuși să sprijinim acest sistem. La concret putem pune la dispoziție forța de muncă ca să spun așa, personal medical calificat. La mijloacele de transport din păcate suntem deficitari și sperăm să atragem fonduri pentru asta prin acest proiect. Sunt o serie de pacienți cu afecțiuni psihiatrice controlate care locuiesc acasă, de fapt cea mai mare parte dintre ei. Probabil că un control periodic la domiciliu sau o asistență disponibilă la telefon pentru a merge la domiciliu ar reduce cu siguranță numărul internărilor din Clinica de Psihiatrie sau din unitățile de primiri urgențe. Sunt situații în care acești pacienți se decompensează și ajung la urgențe. Cu siguranță asistența la domiciliu poate să țină mai bine sub control tratamentul acestor pacienți”, a declarat managerul Spitalului Județean din Timișoara, Ciprian Bogdan.
Autoritățile județene, reprezentate prin vicepreședintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra, au anunțat că sunt dispuse să sprijine acest proiect și extinderea sa din Timișoara în județ. Nu a fost însă avansată o sumă concretă de bani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!