Majoritatea tutorialelor de pe Internet susțin că pentru a obține o grădină frumoasă ai nevoie de o investiție financiară semnificativă. Dar acest lucru nu este obligatoriu. Iată mai jos câteva sfaturi prin care îți poți transforma grădina într-una spectaculoasă, cu un minim de investiții.
Proiectarea
Fie că este vorba despre o modernizare completă sau doar despre o simplă curățenie și reorganizare după iarnă, înainte să te apuci de treabă trebuie să știi câți bani îți permiți să aloci acestei amenajări, astfel încât planul tău să devină realitate.
Așadar, trebuie să te gândești cum ai vrea să arate grădina pentru a-ți putea socoti eventualele costuri de reamenajare. Această etapă pornește de la evaluarea stării actuale a grădinii pentru a face câteva previziuni și cu privire la durata proiectului.
Iar dacă iarna a provocat mai multe stricăciuni decât te așteptai și nu ai banii necesari pentru a repara daunele, există câteva soluții prin care îți poți finanța lucrările. O modalitate simplă și rapidă de a suplimenta bugetul pentru amenajări este să apelezi la credite de nevoi personale.
Gândește-te la stilul pe care vrei să-l abordezi și stabilește ce vrei să faci cu anumite suprafețe ale grădinii pe care nu le folosești. Vrei să creezi un foișor sau un spațiu de grătar pentru întâlnirile cu prietenii? Vrei să amenajezi o seră de legume?
Ia în considerare toate lucrurile necesare pentru a-ți organiza spațiul cât mai eficient și fă o listă cu acestea. Odată ce le-ai pus pe hârtie, îți va fi mai ușor să te concentrezi doar asupra lor când faci cumpărături, evitând să dai bani pe obiecte care la final nici nu își găsesc locul în planul tău.
Alei și pavaje
Acum că ai pus planul pe hârtie, este timpul să treci la acțiune. Tunderea gazonului și toaletarea sunt primul pas. O metoda de a-ți transforma grădina și a-i da o notă de personalitate este să tunzi gazonul în diverse forme, cum ar fi în cerc sau zigzag, pentru a crea zone distincte. Acestea pot fi apoi delimitate cu ghivece de flori, nisip sau pietriș.
Un alt aspect deosebit de important este să creezi căi de acces spre zonele de interes. Acestea pot fi realizate din nisip, pietriș sau dale. O idee simplă și cu un efect aparte este placarea cu piatră de râu, un material elegant pe care îl poți găsi la preț bun, astfel încât bugetul tău să nu fie afectat.
Folosirea pietrelor naturale poligonale va oferi întregului spațiu un aspect mediteranean. Acest tip de piatră este potrivit pentru amenajările exterioare, are rezistență la intemperii și nu necesită îngrijiri speciale.
Plante și flori
Nicio grădină nu se poate lipsi de plante și flori. Acestea sunt atracția principală a oricărei grădini, oferindu-i caracter și personalitate prin frumusețea naturală și unicitatea lor.
Pentru un plus de originalitate, poți cumpăra semințe de legume sau flori pe care să le plantezi în ghivece și apoi să le amplasezi în puncte-cheie ale grădinii.
În acest sens, ia în considerare spațiul pe care îl ai la dispoziție și încearcă să menții un echilibru. Dacă ai o grădină mai mică, nu încarcă locul cu plante mari pentru că te vei simți sufocat de acestea.
Pe de altă parte, dacă beneficiezi de o curte mare, aceasta ar putea părea goală și neinteresantă dacă te rezumi doar la câteva plante micuțe. Câțiva copăcei sau arbuști vor conferi spațiului un aspect întregit și echilibrat. Desigur, dacă în grădina ta există arbuști și copaci ajunși la maturitate, trebuie să te ocupi de curățarea lor.
Pe lângă toate acestea, grădinăritul are numeroase beneficii și pentru sănătate, fiind un hobby relaxant și liniștitor, care te va ajuta să îți limpezești mintea.
Obiecte decorative inedite
Pentru că vorbim despre o amenajare cu buget redus, este bine să te gândești care sunt alternativele pentru a evita anumite cheltuieli. Poate că ți-au atras atenția câteva ghivece în timpul cumpărăturilor, însă nimic nu este mai original decât un ghiveci improvizat dintr-un obiect vechi găsit în casă.
O geantă sau o roată de mașină pot deveni ușor obiecte decorative în grădina ta, iar coșul unei biciclete stricate poate fi locul perfect în care să plantezi câteva flori.
Pune-ți creativitatea în acțiune și folosește-te de obiecte pe care nu le mai utilizezi pentru a le da o nouă întrebuințare. Pentru a le oferi un aspect estetic, le poți vopsi în diverse culori care să completeze aspectul general al grădinii tale. Astfel, cu un pic de efort și bani puțini, vei obține o grădină cu multă personalitate.
Lumini
Pasul final este dedicat iluminării. Pentru a crea o atmosferă feerică în propria curte, poți alege din mai multe opțiuni.
Șiragurile de lumini ambientale sunt o variantă simplă și ieftină de a însufleți atmosfera din grădina ta. Le poți înfășura în jurul tulpinilor copacilor, le poți agăța de gard sau de mobilierul de grădină.
Acestea se regăsesc în mai multe variante, cu conectare la priza, cu baterii sau încărcare solară, și oferă o lumină difuză și plăcută. Indiferent de opțiunea pe care o alegi, vei crea o atmosferă călduroasă și primitoare, de care să te bucuri la finalul zilei.
Daca ai decis să apelezi la un credit pentru renovarea curții, poți folosi un calculator credit nevoi personale pentru a afla care este valoarea ratei săptămânale sau lunare, în funcție de suma pe care vrei să o împrumuți. Astfel, îți poți duce planul de amenajare la capăt, știind exact ce sume vei avea de plătit lunar pentru a te bucura de noua ta grădină.
(1770)
Citiți principiile noastre de moderare aici!