DSVSA Timiș recomandă crescătorilor de animale să hrănească porcii domestici doar cu furaje din surse sigure, interzicându-se categoric hrănirea acestora cu deșeuri alimentare provenite din afara gospodăriei, iar orice caz de boală sau mortalitate va fi raportat imediat medicului veterinar, DSVSA sau altor autorități publice.
De asemenea, se interzice categoric lăsarea porcilor domestici să circule liberi, în afara adăpostului. De altfel, toate porcinele domestice vor fi crotaliate cu număr matricol unic, înregistrat în baza națională de date sanitară veterinară, până la vârsta de două luni, dar chiar și mai devreme, dacă acestea sunt înstrăinate sub orice formă.
Conform DSVSA Timiș, toate animalele suspecte trebuie sacrificate de autoritățile veterinare și ulterior neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de stat.
Pesta porcină africană este o boală infectocontagioasă, specifică porcilor domestici și mistreților, pentru care nu există tratament sau vaccin. În carnea congelată, afumată sau sărată, durata de viață a virsului este de circa un an.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar omul poate fi transportator al virusului pe mâini, încălțăminte sau îmbrăcăminte.
Conform Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în data de 20 iulie a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane la porcii din două gospodării din comuna Giurgeni, județul Ialomița. Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport si a fost dispusa uciderea porcinelor din cele două gopodării și ecarisarea carcaselor.
În ultima perioadă au fost depistate focare de pestă porcină printre judeţele afectate fiind Buzău şi Constanţa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!