Locuinţele din cele cinci blocuri, foste cămine, deţinute de Primaria Timisoara pe strada Polonă, în apropierea fostei fabrici de zahăr, în mare parte garsoniere, sunt închiriate persoanelor care reprezintă cazuri sociale, evacuaţi din case retrocedate, oameni cu probleme sociale, pe baza listelor de priorităţi.
Autorităţile au găsit, joi dimineaţă, o mizerie de nedescris în zonă. Gunoaie în blocuri şi în faţa imobilelor, geamuri lipsă în casa scărilor şi mult noroi…
Reprezentanţii Direcţiei Patrimoniu a municipalităţii, însoţiţi de poliţişti comunitari, le-au bătut la uşi, la ora 6, persoanelor despre care aveau informaţii că locuiesc abuziv şi fără forme legale în blocurile respective. Au venit la primele ore ale dimineţii pentru că în timpul zilei mulţi locatari nu sunt de găsit. Acum i-au luat din pat şi i-au anunţat că în curând vor fi evacuaţi. Oamenii şi-au spus necazurile, au declarat că au copii cu handicap şi cei mai mulţi au susţinut că au tot dreptul să locuiască acolo.
Unii au subînchiriat locuinţele primite de la primărie, alţii au intrat în garsoniere pentru că le-au găsit libere, fără să aibă niciun contract cu nimeni, iar alţii au „preluat” locuinţele de la rudele sau cunoştinţele care le-au primit iniţial, în funcţie de criteriile stabilite de autorităţi.
„Din 144 de apartamente, am găsit 20 ocupate abuziv sau fără forme legale. Parte dintre ei sunt acţionaţi în instanţă – mă refer la titularul de contract, pentru că noi cu acela avem procesul. Acolo unde sentinţa va fi definitivă şi irevocabilă apartamentul va fi redistribuit şi urmează ca cei care stau fără forme să fie evacuaţi. Aici au dreptul să locuiască cei care au contract de închiriere. Un contract se poate obţine pe baza unei repartizări de la Comisia de locuinţe, nu altfel. Anumite persoane au ajuns să locuiască aici probabil la înţelegere cu foştii chiriaşi, care nu mai ocupă locuinţa şi nu au venit să o predea, cum era stipulat în contract, sau pur şi simplu au intrat abuziv într-o locuinţă care a rămas disponibilă”, a explicat şeful Direcţiei Patrimoniu, Nicuşor Miuţ.
Oficialii primăriei spun că pentru o astfel de locuinţă se plăteşte o chirie modică, de 20-30 de lei pe lună, dar şi în aceste condiţii mulţi au restanţe mari, aşa că autorităţile au iniţiat acţiuni în instanţă pentru recuperarea debitelor. Chiriaşii au restanţe mari şi la utilităţi. De altfel, reprezentanţii municipalităţii au bătut şi la uşa unei administratoare de bloc, căreia i-au atras atenţia să nu mai afişeze cheltuielile… de două ori pe an. Unii au restanţe la întreţinere şi de 2.700 sau 3.000 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!