ITM Timiş a efectuat, în cadrul unei campanii naţionale, verificări la 172 de societăţi comerciale dintr-un total de 182 de societăţi programate pe linia angajării de minori. În urma analizei datelor culese au fost transmise, atât la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara cât şi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, 5 propuneri de întocmire de dosare penale la 5 societăţi comerciale, întrucât s-a constatat că angajatorii au stipulat în contractele individuale de muncă ale minorilor clauze contrare dispoziţiilor legale. Valoarea totală a amenzilor este de 22.900 lei din care aplicate pentru încălcarea altor prevederi legale cu privire la regimul de muncă al minorilor de 14.000 lei. Numărul total sancţiuni este de 155, din care sancţiuni aplicate pentru încălcarea altor prevederi legale cu privire la regimul de muncă al minorilor de 81.
În România, munca copiilor şi în general, implicarea acestora în activităţi economice constituie o problemă socială cu rădăcini economice care afectează în egală măsură toate grupurile etnice.
Conform legislaţiei din ţara noastră, capacitatea fizică şi intelectuală a tânărului pentru a se încadra în muncă, se recunoaşte pe deplin la împlinirea vârstei de 16 ani. Codul muncii, republicat, stabileşte şi excepţia de la această regulă, prin care se prevede ca pe baza unui acord scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali, tânărul se poate încadra în muncă la împlinirea vârstei de 15 ani.
Campania Naţională privind prevenirea şi combaterea exploatării copiilor/tinerilor prin muncă, aceasta având ca obiectiv conştientizarea angajatorilor privind obligaţia de a respecta legislaţia specifică copiilor/tinerilor sub 18 ani, în vederea eliminării celor mai grave forme ale muncii copilului şi identificarea cazurilor de exploatare a copilului prin muncă s-a desfăşurat în perioada 27 august – 8 septembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!