Nu mai puțin de 4.666 controale au făcut, în 2024, inspectorii de la ITM Timiș. Aceștia au mers la angajatorii din județ să verifice dacă respectă relațiile de muncă și ale securității și sănătății în muncă.
În urma acestor controale, au fost aplicate 3.984 de sancțiuni, dintre care 3.266 de avertismente și 718 amenzi în valoare de 12.869.900 lei, adică peste 2,5 milioane de euro.
„Cu ocazia verificărilor din anul 2024, au fost depistate 3.095 de persoane care au prestat activitate fără forme legale de angajare. Menționăm faptul că ponderea mare de avertismente aplicate s-a datorat faptului că strategia folosită în coordonarea inspectorilor de muncă a vizat conștientizarea angajatorilor privind respectarea legislației din domeniul muncii. Valoarea foarte mare a amenzilor rezultă din aplicarea acestora pentru muncă la negru, cu precădere în domeniul transportului alternativ și al construcțiilor.
În anul 2024, au fost comunicate 877 de evenimente în domeniul sănătate și securitate în muncă. Au fost înregistrate 23 de accidente mortale dintre care 13 au avut cauze patologice”, a transmis, joi, Ileana Mogoșanu, inspector-șef la ITM Timiș.
Din 2024, la ITM Timiș atât angajatorul cât și angajații pot trimite și obține documente prin e-mail, poștă, fax nemaifiind puși astfel pe drumuri la sediul instituției din comuna Giroc.
„În cadrul Compartimentului de Contracte Colective de Muncă și Monitorizare Relații de Muncă, ce se ocupă de înregistrarea documentelor, întocmirea și eliberarea adeverințelor de vechime și a carnetelor de muncă, a extrasului de REVISAL, preluare REVISAL, întocmire răspunsuri la solicitările venite de la persoanele fizice și juridice precum și a înregistrării contractelor colective de muncă au fost eliberate 5.111 extrase de Revisal și 1.083 adeverințe de vechime.
De asemenea, au fost întocmite și expediate 1.722 răspunsuri la solicitările venite din partea instanțelor de judecată, birouri de executori judecătorești precum și alte instituții publice din județ și din țară”, a mai transmis inspectorul-șef Ileana Mogoșanu.
Mai mult, anul trecut au fost eliberate 354 de carnete de muncă aflate la ITM Timiș și au fost înregistrate 408 contracte colective de muncă.
Inspectorii instituției au soluționat 2.051 sesizări primite de la timișeni.
Ileana Mogoșanu le reamintește angajatorilor din județul Timiș obligația de a respecta prevederile legislației muncii în vigoare și obligația de a încheia contracte individuale de muncă pentru cei care prestează activități lucrative în folosul lor.
De asemenea, angajații sunt încurajați să semnaleze orice neregulă Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș.
Trimite articolul
XIntebare pentru un prieten…aceste amenzi au fost si platite?
dap, Atos a primit ceva amenda? Sau unde “lucreaza” sotul sefei ITM e ok si daca angajatii isi “dau demisia” din viata in urma abuzurilor?