ITM Timiș a efectuat verificări atât prin intermediul inspectorilor săi, cât și alături de reprezentanți ai altor instituții publice.
„Inspectorii din cadrul Serviciului Relații de Muncă au avut ca obiectiv principal depistarea și combaterea muncii la negru și a muncii nedeclarate. În primele șapte luni ale anului 2023, au fost efectuate 2.801 de controale în acest sens, în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă, în urma cărora au fost aplicate 1.934 de avertismente și 310 amenzi în valoare de aproximativ 7,3 milioane de lei, aproximativ 1,5 milioane de euro, venituri aduse bugetului de stat”, a declarat pentru Tion jurista Ileana Mogoșanu, inspector-șef al ITM Timiș.
Potrivit acesteia, au fost depistate 708 persoane care munceau la negru și șase persoane care prestau muncă nedeclarată, adică aveau contracte de muncă cu timp parțial sau suspendate și au fost găsite prestând activitate.
„Ponderea mare de avertismente aplicate s-a datorat faptului că strategia folosită în coordonarea inspectorilor de muncă a vizat conștientizarea angajatorilor privind respectarea legislației din domeniul muncii. Valoarea foarte mare a amenzilor rezultă din aplicarea acestora pentru muncă nedeclarată, muncă la negru, cu precădere în domeniul construcțiilor și a transportului alternativ”, a mai spus inspectorul-șef Ileana Mogoșanu.
De la începutul anului 2023, au fost înregistrate 16 accidente mortale de muncă și 176 de accidente cu incapacitate temporară de muncă.
În ceea ce privește activitatea cu publicul la ITM Timiș, aceasta a fost adaptată la condițiile actuale, oferind posibilitatea atât angajatorului cât și angajaților de a trimite și obține documente prin poștă sau online în vederea digitalizării activității. Opt angajați se ocupă de înregistrarea documentelor, întocmirea și eliberarea adeverințelor de vechime și a carnetelor de muncă, a extrasului de REVISAL.
În primele șapte luni ale anului, au fost eliberate 3.000 de adeverințe, extrase de Revisal, și adeverințe de vechime. De asemenea, au fost întocmite și expediate peste 1.000 de răspunsuri la adresele privind relațiile de muncă venite din partea instanțelor de judecată, birouri de executori judecătorești precum și alte instituții publice din județ și din țară.
Anul acesta au fost eliberate 210 carnete de muncă aflate la ITM Timiș.
Trimite articolul
X“muncă la negru, cu precădere în domeniul construcțiilor și a transportului alternativ”…
Din IT cati erau la negru ? ca sunt niste infumurati privilegiati care contribuie numa 6% din PIB si care-si iau 7 meleoane concedii pe an; trebuie sa plateasca pentru asta.
-
in it aproape ca nu-s nicicare la negru, eventual cate un pfa care se-ncürca in taxe si cate un sereleu noname care face mici mismas-uri si bani din contracte cu statu'(partidu care are ceva buget). Faptu ca-si iau concedii si ca sunt bine platiti e fix treaba lor, faptu ca sunt scutiti de impozit nu mai e treaba lor. zic sa nu uram burghejii, pen’ ca “ana pauker si cu dej au bagat spaima-n burgheji” si parca n-am mai vrea acele vremuri. din ceva motiv, daca nu esti cu aia care zic ca e alba sau cu aia care zic ca-i neagra, nu e bine, iti sar si unii si altii in cap. asta pentru ca ei nu au. cap adica.
#🤪
-
ps: atat ca transnationalele(nu-s multinationale ca nu au capital romanesc) nu prea au profit🤪 adica cam zero impozit pe profit. ma si mir cum de mai raman pe-aici la asa lipsa de profit🤪
#🤪
-