„Nu se taie chiar atât de mult cât se vorbește, în județul Timiș. Dar e și rău că nu se taie cât s-ar fi putut tăia, pentru că uneori pădurea îmbătrânește și calitatea lemnului are de suferit”, spune Aristotel Vișoiu, inspector-șef la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Timișoara, vorbind de tăierile legale.
Dacă arborii din fondul forestier al județului Timiş se taie ilegal, asta înseamnă automat dosar penal. În acest an 41 de locuitori din județul Timiș, care au tăiat ilegal arbori, s-au ales cu dosar penal. Alți 39 de proprietari de păduri, care au refuzat să încheie contracte cu ocoalele silvice din județ, au primit amendă de 1.000 de lei.
„Avem probleme în zona Criciova, Lugoj, Ştiuca, Herendeşti, unde proprietarii de păduri refuză să-şi încheie contracte cu ocolul. 39 de amenzi am aplicat anul acesta, 1.000 de lei pe cetăţean. La un contract cu ocolul silvic plata este de 15 bani pe zi”, mai spune Aristotel Vișoiu.
S-a constatat până acum, în acest an, 1.600 de metri cubi de lemn tăiat ilegal în județul Timiș, din care grosul este în zona Criciova, Lugoj. În cazurile în care valoarea constatată de inventor este de peste 500 de lei se formulează plângere penală.
În acest moment, în județul Timiș sunt 112.000 hectare de pădure dintre care 11.000 de hectare aparțin persoanelor fizice. De asemenea, în Timiș, șapte ocoale silvice gestionează întreg fondul forestier din județ.
Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Timișoara are în grijă trei judeţe din vestul ţării – Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin. Fondul silvic din cele trei judeţe este puţin sub 1 milion de hectare, aproape jumătate fiind doar în Caraş. În întreaga regiune volumul de suprafață lemnoasă este de 2 milioane de metri cubi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!