Poate apărea pe fondul unei oboseli accentuate (și atunci e suficient să ne odihnim) sau a unei scăderi bruște de tensiune (se poate produce, de pildă, la schimbarea bruscă a poziției corpului, ridicarea prea rapidă din pat, de pildă) sau de glicemie (care, fără antecedente clinice majore, pot fi doar semnele înfometării, de pildă, sau ale deshidratrării; dacă nu am mâncat nimic până la orele 15.00, de pildă, e posibilă scăderea nivelului de glicemie și o ușoară amețeală).
Amețeala poate fi, însă, un simptom al unor boli, unele ușoare (anemia, de pildă), altele mai grave (hipo sau hipertensiune, infecții, probleme ale sistemului nervos, tumori, atac cerebral, afecțiuni cardiovasculare etc.). De aceea, amețeala este unul dintre motivele frecvente pentru care oamenii se îndreaptă către medic.
Manifestări: lipsa echilibrului, senzaţia de plutire şi de slăbiciune, răul de mişcare.
Când ne prezentăm la medic?
Ideal ar fi să ne prezentăm dacă episodul de amețeală se repetă la intervale scurte de timp sau cu o frecvență oarecare, ori dacă nu trece imediat și nu are o cauză recunoscută exterioară (ex: mersul cu vaporul sau chiar cu mașina; dacă eram amețiți dinainte de călătorie și nu ne-am revenit în următoarele minute după ce s-a terminat, de pildă, e cazul să căutăm un medic).
Dacă e însoțită de alte simptome, de asemenea, e important să căutați un sfat medical de specialitate. De exemplu, dacă experimentați în același timp amorțeală în membrele superioare sau inferioare,tulburări de vedere sau de vorbire, dureri de cap, greaţă (vărsături), sunteți confuzi sau simțiți tulburări de echilibru, poate fi vorba despre probleme ale sistemului nervos, atac cerebral vascular sau o tumoră. Lista poate continua cu ateroscleroză cerebrală, hematom intracerebral, encefalite, scleroză multiplă, probleme cardiace, modificări hormonale și multe altele, toate la fel de grave.
Ce putem face să evităm amețeala ”obișnuită”?
Hrana corespunzătoare, alimentația sănătoasă, variată și bogată în nutrienți. Lichidele sunt foarte importante, beți multă apă! Odihna este extrem de importantă (despre efectele oboselii puteți citi aici). Relaxați-vă! Evitați să vă ridicați brusc din pat sau de pe scaun! Aveți grijă la echilibrul vostru energetic, un organism echilibrat funcționează în parametri normali în fiecare clipă (detalii mai multe aici).
Ce se întâmplă când amețeala nu e întâmplătoare, nu e doar un episod trecător și nici nu are cauze care pot fi înlăturate prin hrană sau odihnă?
Mergeți la medic! Nu așteptați ca boala să se agraveze!
Se poate ajunge atât de departe, încât boala să devină foarte greu de tratat, deși la primele simptome lucrurile ar fi foarte simple. Avem în acest moment în clinică o pacientă care atunci când a venit la noi nu se putea încălța singură, pentru că nu se putea apleca deloc. Era complet dependentă de cineva, pentru că orice mișcare a capului putea rezulta în pierderea cunoștinței. Nu putea ieși pe stradă, nu se putea duce la muncă, nu se putea îmbrăca singură. Și totul a plecat de la o simplă amețeală pe care a ignorat-o azi, mâine, poimâine, din lipsă de timp, din lipsă de chef, din neatenție, din motive pe care cu toții le-am putea îndepărta extrem de ușor.
Tratament alopat sau medicină integrată ScienceMed?
Pacienta de care vă povestim a încercat multe tratamente înainte să ajungă la noi. La ScienceMed a venit după câțiva ani, când simptomele atinseseră deja apogeul. A simțit efectele din prima ședință. Astăzi, după doar 3 luni de tratament, vine singură la cabinet, a început să iasă singură din casă, a redevenit independentă și stăpână pe viața ei. Medicina integrată ScienceMed are toate instrumentele necesare pentru a diagnostica boala înainte ca ea să apară! Putem preveni (citiți mai multe despre prevenție aici)! Putem trata (cum tratăm?) folosind metode neinvazive, care nu au efecte secundare și ale căror beneficii le puteți simți de la prima consultație completă de medicină integrată.
În funcție de gravitatea problemei și de durata suferinței, tratamentul poate dura mai mult sau mai puțin, de aceea este important să veniți la noi atunci când experimentați primele simptome sau chiar înainte, pentru verificare!
Citiți principiile noastre de moderare aici!