Scriitoarea Ana Blandiana, care a participat marți la conferinţa ce a avut loc la Palatul Administrativ, şi-a amintit de primul an în care a fost marcată Revoluţia, la Timişoara.
„Acea seară de decembrie în care erau zeci sau poate mai mult de o sută de mii de oameni, eram în balconul Operei, era o vreme urâtă, ceva foarte neplăcut, în care oamenii stăteau uzi, iar din balcon nu vedeam decât feţele lor ridicate spre balcon, cu lacrimi pe faţă şi scandând: „Bucureşti – ajută-ne să scăpăm de FSN”. Televiziunea publică, care trebuia să filmeze un spectacol oficial din interiorul Operei a trecut cu obiectivele pe balcon şi s-a transmis ce era în piaţă, urmând un foarte mare scandal, chiar în parlament a fost atacată producătoarea. M-am gândit – cât de deprimaţi puteau să fie la un an de zile de la Revoluţie timişorenii, din moment ce sperau de la bucureşteni, noi am primit întotdeauna de la timişoreni. Acum suntem într-o situaţie diferită, cel puţin speranţa noastră e că suntem într-o situaţie diferită. Diferenţa de atmosferă se vede la numărul de participanţi la această conferinţă. Eu sunt cea care trebuie să-mi cer scuze că am dat un titlu atât de literar acestei întâlniri. Ce-am visat atunci? Ce-am sperat şi am fost convinşi că se va întâmpla şi în ce măsură ne-am trezit din acel vis frumos?”, a spus Ana Blandiana.
Sala în care se desfăşoară lucrările acestei conferinţe, la 25 de ani de la Revoluţie, nu este prea populată, ba din contră, sunt multe scaune goale.
„Alegerile care s-au petrecut pot să fie interpretate ca o trezire, dar în sens bun. Trezirea, lipsită de iluzii. Nu am vrut să vorbim doar de cât de eroi au fost eroii care au murit la Timişoara, ci şi de cei 25 de ani care au continuat, inclusiv cu tot ce s-a întâmplat bine în ei. Esenţială a fost doar libertatea, problema este cine răspunde, ce am făcut noi din această libertate. Sper să fie un moment în care să ne amintim că lumina a venit de la apus, adică de la Timişoara”, a spus Blandiana.
Evenimentul, care se desfăşoară în zilele de 2 şi 3 decembrie, aduce la Timişoara specialişti de renume din ţară şi din străinătate, care se reunesc pentru a dezbate aspectele controversate ale Revoluţiei de la Timişoara.
Organizatorii acestui eveniment sunt: Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 din Timişoara, Fundaţia Academia Civică Bucureşti, şi Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, cu sprijinul material al Consiliul Judeţean Timiş.
Vor participa la conferinţă Ana Blandiana, Anneli Ute Gabanyi, Traian Orban, Stéphane Courtois, Edward Kanterian, Romulus Rusan, Thierry Wolton, Roman Wyborski, Filip Šisler, Brânduşa Armanca, Cristina Petrescu, Viorel Marineasa, Dragoş Petrescu, Stefano Bottoni, Dumitru Tomoni, Romeo Bălan, Lucian-Vasile Szabo, Alexandru Zub, Anatol Petrencu, Florian Mihalcea, Daniel Vighi, Alexandru Gussi, Smaranda Vultur, Cristian Vasile.
În cadrul conferinţei vor fi prezentate noile apariţii editoriale realizate sub egida Asociaţiei Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 din Timişoara: primele două volume din Enciclopedia Revoluţiei din Timişoara 1989, realizate sub coordonarea lui Lucian Ionică şi Gino Rado, „Revoluţia de la Timişoara în spitalele timişorene”, semnat de Lucian-Vasile Szabo, şi nr. 2 (14) din revista Memorial 1989.
Citiți principiile noastre de moderare aici!