„Ne bucură și ne însuflețește acest semnal pozitiv (…). Munca voastră de analiză e un efort esențial pentru deschiderea progresivă a administrațiilor către cetățeni. Contați pe noi că ascultăm cu atenție feedbackul societății civile și al comunității locale. Transparența bugetară nu e un capriciu. E administrația pe care o merită Timișoara și e singurul fel în care știm să lucrăm în serviciul timișorenilor: bazat pe date, planificat riguros, proiectat cu viziune. (Și da, parte din viziune e și o rețea de trotuare impecabile – dar nu peticite de azi pe mâine, ci parte a unui plan coerent, de aceea e nevoie de răbdare din partea tuturor)”, a transmis Dominic Fritz.
Funky Citizens a lansat proiectul „Republica Funky”, cu o analiză care scoate în evidență corigenții și premianții la transparența bugetară locală. O expresie folosită foarte des de noua administrație a Timișoarei, încă din campania electorală.
Analiza de procedură: „cât de transparente sunt bugetele municipiilor din România” spune că majoritatea marilor autorități din țară încă nu respectă Legea finanțelor publice locale (273/2006), deși a fost adoptată în urmă cu 15 ani.
Timișoara a luat nota 8
„Acesta e motivul pentru care nu prea avem premianți la transparență bugetară locală, conform ultimei analize derulate de Funky Citizens în intervalul 27 aprilie – 10 mai. Analiza a fost făcută publică în cadrul lansării online a proiectului «Republica Funky».
Doar Municipiul Timișoara a obținut nota 8, iar alte 15 municipii au obținut un scor de 7 din cele 10 puncte posibile pentru un buget deschis. La coada clasamentului se află municipii pentru care nu au putut fi identificate informații actualizate despre bugetele locale pe 2021 sau pentru care informațiile sunt minimale, lipsind elementele esențiale pentru a putea asigura principiul transparenței bugetare. La final, 36 de municipii din cele 109 analizate nu au reușit să ia nici măcar «notă de trecere», având scorul de 4 sau mai puțin”, transmit cei de la Funky Citizens.
Aceeași sursă spune că elementele de bază, cum ar fi proiectul de buget supus dezbaterii publice, forma finală a bugetului aprobat și toate documentele obligatorii conform legii, lipsesc de pe site-urile celor mai mari municipii.
„În mult prea puține dintre acestea am găsit informație accesibilă în format editabil sau deschis, așa cum cer standardele europene și internaționale în materie de guvernare deschisă și date deschise. Bunele practici de a explica bugetul pe înțelesul cetățenilor au fost întâlnire doar în câteva locuri (Timișoara, Brașov, Oltenița, Odorheiu Secuiesc, Primăriile sectoarelor 1 și 6)”, mai spun inițiatorii.
Ce s-a măsurat
Analiza măsoară, de fapt, gradul de transparență a bugetelor locale al tuturor celor 103 municipii din țară, plus cele șase sectoare din București, în baza mai multor criterii: respectarea termenului de publicare (25 martie), publicarea unui anunț de dezbatere pe site, alocarea unui termen mai larg pentru dezbatere, publicarea bugetului în format deschis, organizarea unei dezbateri propriu-zise și respectarea termenului de adoptare a bugetului.
Primarul Timișoarei a prezentat proiectul de buget chiar în 25 martie, dar Timișoara mai are de lucru la timpul pentru dezbatere. Conform analizei, doar patru orașe din țară – Slatina, Suceava, Satu Mare și Fălticeni – au permis cetățenilor un timp mai larg pentru dezbatere.
Cei de la Funky Citizens vin și cu recomandări pentru deschiderea bugetelor locale. Analiza, pe care o găsiți AICI, face parte dintr-un proiect mai amplu, denumit „Republica Funky”, derulat de Funky Citizens, în parteneriat cu Bjerkaker LearningLab din Norvegia și RISE Project România, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XAsta e transparenta pentru votantii facebook, care se informeaza de la conducatorii bulei lor si atat. Pe mine m ar interesa executia bugetara! Ce proiect – cati bani! Asta se poate, mai transparentilor? De vrajeli oengiste pentru generatia distrusilor emotional sunt satul ca de mere acre.Nu ma intereseaza niste alocari pe domenii intr un ppt colorat, Hai cu traseul banilor, pe ce se duce fiecare leu, aia e transparenta, ce faceti voi e praf in ochii propriilor suporteri spalati pe creier! penibililor.
-
Am citit chiar zilele trecute ca au lansat acel portal cu open data unde poti gasi tot felul de informatii – sic! cand chiar si portalul ala in sine a fost o sifonare de bani! ai dreptate cu guvernararea asta pe fb cu niste desene colorate dar in realitate DoNimic chia aia face: Nimic
-
Gasesti acolo tot felul de chitante, insa nu scrie inca? pentru ce au fost facturate. Tre sa te prinzi cautand pe net cu ce se ocupa firma. Mie imi par multe cheltuieli “curente” suspecte acolo, tot felul de servicii IT gen administrare retea, mentenanta soft de contabilitate,toner imprimanta etc. Mai sunt suspecte niste plati la niste restaurante, hoteluri, benzinarii, niste cheltuieli la scoli cand scolile au fost inchise… Dar nu asta ma supara, ci faptul ca nu poti sa vezi ceva proiecte minimale de administratie ref la infrastructura orasului in noul buget. Daca infrastructura nu e, oras civilizat nu e. Ma refer nu doar la strazi asfaltate si parcari, ci si la spitale, scoli, transport in comun, transport scolar, transport metropolitan, baze sportive, utilitati gen apa, canal, gaz, termoficare, iluminat public, piste pentru biciclisti, spatiu verde, siguranta publica etc.
-
-
Bine subliniat,la obiect! Republica ” Punky ” si alte emanatii sunt fantezii caduce.
Si cand e Timisoara pe primul loc, stirea tot intr-un ton de cacao prezinta lucrul asta.
Nici acum nu intelegeti ce zicea Corina Suteu de clica voastra?
-
Esti prost de bubui, dar cred ca oricum ti se spune des
Daca ar fi sa ne luam dupa cele debitate de fritzi in cele mai bine de 6 luni de primariat Timisoara ar trebui sa arate cel putin ca Viena, dar de fapt arata ca Bucuresti, poate chiar si mai rau.
Dar la Stuttgart sau Nurenberg sau Chemnitz cum se prezintă public bugetul, Herr Fritz? Încearcă o comparație dacă tot am ales un Neamț în fruntea Primăriei. Ca mi s sătul de soluțiile băștinașe
-
Solutii bastinoase sunt astea.