Situație incredibilă la Timișoara! Pe vremea când era pe butuci, RATT a aruncat cu bani în stânga și în dreapta, cu titlu de sponsorizări. Inspectoratul Județean de Poliție Timiș anchetează modul în care au fost făcute aceste sponsorizări, în condițiile în care RATT a investit în biserici, într-o asociație din Cluj și în două sindicate, precum și în Casa de Cultură a Timișoarei.
Conducerea Regiei Autonome de Transport în Comun a dat bani Parohiei Ortodoxe din zona Tipografilor – 71.000 de lei în perioada 2012 – 2014, perioadă în care primarul Nicolae Robu susținea sus și tare că RATT e pe butuci și se apropie de faliment.
RATT a mai sponsorizat cu 9.000 de lei și Asociația „Prietenul meu Gabriel”, în anul 2012, dar și Sindicatul Transporturilor Timișoara, cu 8.400 de lei, printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație al regiei. Sindicatul Transportatorilor Timișoara este o firmă înființată în anul 2001. Pe firme.info apare fără activitate economică. De asemenea, RATT a mai dat 2.400 de lei firmei Sindicatul Tepotrans Timișoara, care apare, tot pe firme.info, ca fiind înființată în anul 2012, fără să aibă activitate economică. Casa de Cultură Timișoara a primit 2.000 de lei de la RATT, iar Asociația „Sfântul Nectarie” din Cluj, respectiv Centrul de Îngrijire Paleativă „Sfântul Nectarie” a primit 10.000 de lei. La aceste asociații și firme nu sunt specificați anii în care s-au făcut sponsorizările. Vorbim, în total, despre 102.800 de lei, adică aproximativ 23.000 de euro, bani dați din bugetul RATT, regie aflată în subordinea Consiliului Local Timișoara, după cum scrie chiar pe site-ul primăriei. Toate aceste informații apar în adresa trimisă de către IPJ Timiș Consiliului Local Timișoara.
Ancheta IPJ a ajuns și la urechile consilierilor locali, care, în ședința de marți, au luat la cunoștință adresa trimisă de Inspectoratul Județean de Poliție Timiș.
„În vederea soluționării în regim de urgență a dosarului, vă solicităm să ne comunicați dacă RATT este o instituție subordonată Consiliului Local Timișoara (cine este ordonatorul de credite principal?), iar în caz afirmativ vă solicităm să ne înaintați cadrul legislativ care reglementează această subordonare”, se arată în adresa semnată de șeful IPJ, comisar-șef Ioan Mirescu.
IPJ cere în xerocopii certificate cu originalul procesele verbale de ședință din care rezultă dezbaterile, respectiv concluziile (deciziile) de acordare a sumelor de bani cu titlul de sponsorizări de către RATT.
Serviciul Juridic din cadrul Primăriei Timișoara a trimis deja un răspuns la adresa IPJ, în care specifică faptul că „RATT este o regie autonomă cu capital integral de stat, care funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară”. Primarul Nicolae Robu i-a informat pe consilierii locali că el consideră că sponsorizările s-au făcut legal, dar i-a cerut șefului RATT, Ioan Goia, să nu mai dea bani din bugetul regiei la biserici și asociații.
„Serviciul Juridic trebuie să se pronunțe asupra legalității sponsorizărilor, dar în privința oportunității de sponsorizare vă rog să nu mai luați astfel de decizii. Vă rog, nu vă spun, să nu mai faceți sponsorizări de acest tip, nici la parohia nu știu care, nici la asociații. Știu că mi-ați arătat suportul legal pe care vă bazați, dar vedeți că de acolo se naște o anchetă și doar printr-o judecată se va stabili cum rămâne. Dar noi nu avem nevoie de anchete. Trebuie să evităm pe cât se poate anchetele, vă rog mult să nu mai sponsorizați”, i-a spus Robu directorului RATT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!