Corpul de control al premierului a venit la Primăria Timişoara, în primăvara anului trecut, pentru a verifica mai multe dosare de retrocedare, dar viceprimarul Traian Stoia spunea atunci că inspectorii au decis să verifice şi alte aspecte de prin anul 2000 încoace.
„Dânșii au venit cu tematica retrocedării. Pe parcurs, au extins aria la vânzările pe Legea 112 din ’95 (Legea 112/1995, privind reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe trecute în proprietatea statului) şi la vânzările pe Legea 79 din ’97 (Legea 79/1997 pentru modificarea Legii 85/1992 privind vânzarea de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie construite din fondurile statului şi din fondurile unităţilor economice sau bugetare de stat), la deciziile luate de primarul din mandatele trecute, s-a coborât de la anul 2008, inițial, pe la 2000”, spunea Stoia.
Primarul Nicolae Robu declara că el nu are nicio emoţie, mai ales că verificările vizau lucruri petrecute în timpul foste administraţii.
„Este un lucru firesc în opinia mea ca orice instituţie să fie controlată. Nu pot să vă spun dacă misiunea de control a apărut ca urmare a unor reclamaţii sau a apărut pur şi simplu ca urmare a unor grafice care există. Ei verifică transferurile de proprietate pe Legea 10 şi transferurile pe legile 112 şi 79. Aceste lucruri nu s-au mai întâmplat în perioada mandatului meu, nu am nicio emoţie vizavi de acest control. Au luat anumite documente din primărie. Li s-a prezentat tot şi ce procese avem în derulare şi ce măsuri am luat”, afirma Robu.
În vara anului trecut, inspectorii Corpului de control al premierului s-au întors la primărie, iar Stoia spunea că se anchetează modul în care s-au vândut mai multe locuinţe de serviciu în timpul fostei administraţii.
Concluziile reprezentanţilor Guvernului?
„Am primit un raport în care sunt nominalizate 25 de tranzacții considerate ilegale, vânzări către chiriași fără respectarea Legii 112. Toate sunt din perioada anterioară. Una este din 2013, dar nu a fost făcută de primărie, ci de firma aceea, OJCVL (OJCVL Tim SRL)… Deci, sub mandatul meu, primăria nu a vândut nicio casă de locuit. Toate sunt pe Legea 112. Am cerut Serviciului Juridic să facă sesizarea organelor judiciare, pentru a clarifica ce s-a întâmplat acolo și a dispune măsurile de rigoare. Este o chestiune de competența instanței”, a declarat, marţi, Robu, la mai bine de un an de când inspectorii au venit la primărie să ridice documente.
Primarul nu a putut oferi detalii despre speţele în cauză.
„Nu am verificat despre ce cazuri e vorba. M-am uitat așa, de curiozitate, la suprafețe… nu m-am uitat la adrese, am văzut că sunt suprafețe de 90 și 100 mp, suprafețe destul de mari, locuinţe bune… Noi trebuie doar să sesizăm organele de anchetă. Ce se va stabili în instanță, acel lucru se va întâmpla”, a concluzionat Robu.
În primăvara acestui an au descins la Primăria Timişoara şi procurorii DNA, într-o anchetă vizând, la fel, modul în care s-au vândut locuințe în baza Legii 112/1995 în ultimii aproape 20 de ani.
S-au ridicat atunci mai multe contracte de vânzare-cumpărare de locuinţe începând din 1996 și până în prezent, precum şi alte înscrisuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!