Conducerea companiei AEM a depășit un nou termen asumat pentru plata angajaților, iar miercuri, 13 decembrie, aceștia au ieșit din nou în stradă. De la ultima acțiune au fost plătite salariile pe luna septembrie, însă au rămas de plată cele pentru octombrie și, în curând, se vor acumula și cele pe noiembrie. La acțiunea de miercuri au luat parte în jur de 50 de angajați, însă problema este generală: mai toți cei aproximativ 500 de salariați din prezent ai fabricii având restanțe.
Potrivit protestatarilor, ultimul termen promis de conducere pentru plata salariilor era cel de 10 decembrie. Atunci ar fi trebuit plătite drepturile pe luna octombrie. Dacă acestea nu vor fi plătite în cursul săptămânii, vineri, 15 decembrie, va fi declanșată și greva generală, anunță angajații.
Aproape o lună de la primul protest
Prima acțiune de protest a angajaților companiei a avut loc pe 16 noiembrie. În prima zi au fost în jur de 25 de oameni nemulțumiți strânși în fața companiei, dar cei mai mulți s-au strâns a doua zi, aproape 200. Conducerea companiei a venit între timp cu mai multe promisiuni și termene de plată a restanțelor, însă niciunul nu a fost respectat, astfel că acțiunile de protest au tot fost reluate.
„Acum, fiecare om mai mare de primit sume între 3.000 și 6.000 de lei, bani care ni s-a promis că vor fi plătiți până la sfârșitul lunii. Dacă nu vor plăti nici luna viitoare, se va ajunge poate și la 10.000, nu știu ce salarii are fiecare. (…) Au fost reprezentanți ai conducerii și ni s-a promis ca până la finalul lunii vor fi plătite toate sumele, inclusiv cele restante. Mai este de achitat o parte din septembrie. Dar avem și pe octombrie, urmează pe noiembrie. Ni s-a mai promis și nu s-au ținut de cuvânt. Ni s-a spus că există o poprire pe conturi și că astăzi va fi ridicată acea poprire și se va putea face plata drepturilor salariale pe luna septembrie, integral”, ne spuneau, pe 16 noiembrie, angajații nemulțumiți.
Teoretic, pe 14 noiembrie ar fi trebuit deja plătite în totalitate drepturile salariale pe luna octombrie, însă la acel moment nu erau lichidate nici măcar cele pe luna septembrie. Pe finalul lunii noiembrie, acestea au fost achitate, dar au rămas cele aferente lunii octombrie, iar pe 14 decembrie se va mai adăugat o lună de restanțe, astfel că suma pe care trebuie să o primească fiecare angajat va reveni la nivelurile de la începutul protestului.
În a doua parte a lunii noiembrie, angajații au depus și sesizări la Inspectoratul de Muncă Timiș. Potrivit directoarei Ileana Mogoșanu, aceste sesizări au fost soluționate, iar angajatorul a fost sancționat cu avertisment. Aceasta ne-a explicat că amendă s-ar putea da doar dacă termenul de plată a salariilor este depășit cu 30 de zile, dar din moment ce au fost realizate plăți parțiale, până acum nu a fost cazul.
Problema, a mai spus directoarea pentru Tion, este ceva mai complexă pentru că, în ultimele săptămâni, angajații nu au lucrat. Teoretic, aceștia sunt chemați la muncă doar când apare vreo comandă nouă, lucru care nu s-a întâmplat în ultima perioadă. Ultima dată, aceștia ar fi fost informați că vor trebui să se prezinte în bandă la începutul lui decembrie, însă s-a dovedit că nu a mai fost cazul.
Datele financiare raportate de AEM SA în ultimii ani la ANAF arată, potrivit listăfirme.ro, o scădere constantă a numărului de angajați: de la peste 1.500 în 2015 și 2016, la puțin peste 1.000 în 2019 și la doar 665 în 2022. În ultimii doi ani raportați, 2021 și 2022, compania a avut cifre de afaceri de 101, respectiv 107 milioane de lei. În cei doi ani, a raportat și profituri de 820.000, respectiv 4,9 milioane de lei. Datoriile, însă, au ajuns la 209 milioane de lei, după ce au crescut cu 26 de milioane de lei în 2021 și cu 16 milioane de lei în 2022.
Trimite articolul
XAem e terminat. sa intre in somaj si sa isi caute in alta parte de lucru. Banii probabil ii recupereaza in instanta.
Mai muciti 1 an fara bani
Sa mareasca salariile bugetarilor si sumele acordate pensiilor speciale.
De multi ani incoace vad comentarii unor indivizi de joasa speta! Hai Timisoara! Hai timisorenilor!
O plângere la DNA împotriva conducerii pentru delapidare înșelăciune sau alte infracțiuni.. ca sant multe…Acum cei de la DNA nu se sesizează din oficiu sa deschidă un dosar în IN REM?