Luni dimineaţă, angajaţii Alcatel din Timişoara au fost întâmpinaţi la poartă cu manifeste tipărite de sindicalişti, prin care erau chemaţi la protest, marţi, la ora 12.30, în faţa sediului. Liderii proaspăt-înfiinţatului sindicat din cadrul Alcatel-Lucent doresc astfel să atragă atenţia conducerii asupra faptului că nu doresc să fie “vânduţi” unor companii indiene.
Concernul a anunţat recent că 458 dintre locurile de muncă de la Timişoara vor fi externalizate către firma indiană Wipro. Acest anunţ a stârnit un val de nelinişte în rândul angajaţilor timişoreni, liderii sindicatului afirmând că firma indiană nu are un istoric prea bun.
„Noi credem că, după externalizare, vor urma şi disponibilizări. Există semnale în acest sens, având în vedere cine preia activităţile respective şi ce a făcut firma respectivă în alte ţări. Vorbesc despre firma indiană Wipro, care se ştie că are în trecut aşa ceva”, a declarat liderul sindicatului Alcatel-Lucent Timişoara, Manuel Martin.
Din această cauză, sindicatul face apel la angajaţi să se alăture unui protest care va avea loc simultan, marţi, în mai multe filiale ale companiei din Europa.
„Mişcarea de protest este legată direct de situaţia actuală existentă în firmă, de apropiatele externalizări care se preconizează şi este un răspuns şi o afişare a atitudinii care domneşte în firmă vizavi de aceste acţiuni. Este în acelaşi timp şi o solidarizare la nivel european, pentru că astfel de mişcări de protest vor avea loc simultan şi în alte ţări, cum ar fi Italia, Franţa sau Germania”, a mai spus Martin.
La protestele de marţi sunt aşteptate să participe aproximativ 200 de persoane. O altă nemulţumire a angajaţilor este legată de contractul colectiv de muncă, conducerea Alcatel-Lucent refuzând, deoacamdată, să semneze acest contract, din cauza unor compensaţii băneşti care ar trebui acordate în caz de disponibilizare.
„Nici la ora actuală nu este semnat un contract colectiv de muncă. Au rămas în discuţie nişte puncte, legate, în principiu, de bani. De nişte revendicări de-ale noastre legate de compensaţiile băneşti care trebuie să se acorde în cazul disponibilizărilor“, a concluzionat Martin.
Liderul de sindicat a mai afirmat că protestul de marţi se va desfăşura în timpul pauzei de masă a angajaţilor şi nu va afecta activitatea companiei.
În Romania, Alcatel-Lucent are aproximativ 1.700 de angajaţi. Timişoara este site-ul european cel mai afectat, în jur de 33 % din angajaţi urmând să părăsească grupul, fiind externalizaţi către o companie indiană până la sfârşitul anului 2009.
În toate ţările europene, în unităţile Alcatel-Lucent protestul va fi organizat sub sloganul „Pentru locuri de muncă în Europa şi pentru o reală politică europeană!”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!