„S-a primit o adresă de la guvern prin care se cere restituirea unor sume care corespund sporului de fidelitate, pentru îmbrăcăminte şi altele, restituire care ar trebui să se facă începând din 2007. Întrebând cam la cât s-ar ridica suma asta pe salariat al consiliului judeţean, ni s-a spus că ar fi cam în jur de 10.000 de dolari, ceea ce pentru un om obişnuit înseamnă o sumă importantă, care dezechilibrează bugetul familiei”, a declarat, miercuri, consilierul judeţean Viorel Sasca.
În opinia lui Sasca, dacă această măsură va fi pusă în practică, iar funcţionarii vor fi obligaţi într-adevăr să înapoieze banii pe care i-au primit în ultimii ani se va ajunge la procese. „Nu înţeleg cum poate veni guvernul cu asemenea măsuri. Asta arată ori lipsă de profesionalism, ori disperare, pentru că nu mai ştiu de unde să scoată bani. De vreme ce aceste sporuri la vremea respectivă au fost acordate cu respectarea legii, au avut toate avizele, este un mare semn de întrebare cum acum, dintr-odată, se descoperă că ar fi ilegale. Cred că se va ajunge la procese şi sper că instanţa va face dreptate”, a adăugat Sasca.
Lucrurile nu stau însă chiar aşa cum spune consilierul judeţean. Potrivit purtătoarei de cuvânt a CJT, Jana Lavrits, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a chemat în instanţă Consiliul Judeţean Timiş şi cere să se declare nulitatea contractului colectiv de muncă încheiat în 2007, în care era prevăzută şi acordarea acestor sporuri pentru funcţionarii publici, primul termen de judecată fiind în luna mai.
Secretarul Consiliului Judeţean Timiş, Petrişor Nădăştean, spune că lucrurile nu sunt încă tranşate. „Eu nu ştiu ce informaţii are domnul Sasca. Deocamdată nu este nimic clar stabilit. ANFP a formulat o acţiune în instanţă pentru anularea acordului colectiv de muncă pe care l-am încheiat în 2007. Am primit termen să ne prezentăm la Tribunalul Bucureşti, pentru că la ei s-a formulat această acţiune. Urmează să ne prezentăm în instanţă, să ne apărăm, să vedem ce se va întâmpla în continuare. Ne vom judeca până în pânzele albe. Noi drepturile astea oricum nu le mai dăm de când a apărut legea nouă, dar am avut tot dreptul să le dăm la vremea respectivă”, ne-a declarat Nădăştean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!