Condiții de lucru dificile, norme de lucru neadaptate situației din teren, care duc la epuizarea oamenilor, toate acestea în condițiile în care salariile nu reflectă munca prestată, acestea sunt nemulțumirile membrilor de sindicat din cadrul Enel Banat, care joi după-masă au ieșit să protesteze în fața sediului regional al companiei, din Timișoara. În jur de 100 de persoane au venit la miting să ceară condiții de lucru mai bune, dar și norme de lucru normale. În ultimii ani numărul de angajați a scăzut la jumătate, spune liderul de sindicat Florin Bucheru, de la 1.500 de oameni în 2008 s-a ajuns în prezent la doar 751 de angajați în cele patru județe din raza de activitate a companiei, Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin.
Din cauza volumului mare de lucru și a angajaților tot mai puțini aceștia sunt epuizați fizic și psihic, ceea ce se vede și în calitatea serviciului prestat, spune Florin Bucheru, lider de sindicat în cadrul Enel.
„Ne-a scos în stradă cea mai acută problemă: reducerea masivă de personal. În ultimii zece ani ne-am înjumătățit, iar înjumătățirea înseamnă că s-au preluat sarcinile celor care au plecat, dar nu și banii pentru că, din păcate, salariile nu sunt cele care ar trebui pentru munca pe care o prestează colegii mei. Aceste înjumătățiri au creat foarte multe ore suplimentare, o suprasolicitare a salariaților din punct de vedere fizic și psihic. Este o chestiune foarte gravă care are efecte automat și asupra serviciului care este prestat de noi, pentru că suntem un serviciu de utilitate publică. Revendicările salariale sunt o componentă a acestui întreg, pentru că compania, conform legii, ar trebui să-și definească foarte clar portofoliul de lucrări. În funcție de acest portofoliu de lucrări să-și dimensioneze numărul de personal pentru a lucra în condiții normale. Ceea ce se întâmplă însă la ora asta nu e conform legii. Nu este făcută o normare a muncii. Suntem puțini și calitatea serviciului este tot mai slabă, salariații sunt obosiți fizic și psihic și sunt și nemulțumiți din punct de vedere salarial”, spune Bucheru.
Liderul de sindicat mai spune că în cadrul companiei nu există niciun fel de plan bine pus la punct pentru a se rezolva problema personalului, că tinerii vin și pleacă rapid din companiei, iar cei cu experiență sunt nevoiți să facă toată treaba, iar cei de la Resurse Umane au primit puteri discreționare pentru a da afară oameni.
„De luni de zile, chiar de un an și ceva, tot semnalăm aceste nereguli, ni se fac promisiuni, dar nu s-a venit cu nicio soluție efectivă. Noua grilă de salarizare nu există. Din partea celor de la Resurse Umane este un concept nefinalizat, iar noi, cu experiență, considerăm că atât timp cât avem o grilă pe care o cunoaștem, dorim ca în momentul în care trecem într-o altă etapă, să știm unde ne mutăm. La ora asta, administrația nu știe să ne spună acest lucru, dar nici nu știe să ne dea o perioadă de așteptare. Dacă îi întreb, pentru această implementare ce înseamnă costuri, creșteri salariale în 2018, în 2019, nu știu să ne spună. Noi suntem convinși că se mimează de fapt această intenție de a se crea un nou sistem, care, de fapt, tărăgănează creșterea salarială pe care noi o făceam anual, într-o anumită cotă, care era rezonabilă și care mulțumea într-o anumită măsură salariații”, a mai declarat Florin Bucheru, președinte al Sindicatului din cadrul Enel.
„Protestăm pentru că societatea a încercat să ne înjosească prin o minciună de schimbare a salariului, că noul program de salarizare, prin care nu ne oferă nimic. Prin acest nou sistem nu o să avem creșteri salariale în următorii doi ani. Cei de la Muntenia și Dobrogea au semnat un acord între sindicate și Resurse Umane ca să treacă la acest sistem salarial pentru doi lei la bonurile de masă. Pe noi ne-au penalizat lăsându-ne cu bonurile la 9,57 lei și refuză orice negociere la creșterile salariale”, a mai declarat și Tudora Oprean, angajată în cadrul Enel.
Oamenii au venit la protest dotați cu fluiere și vuvuzele. De asemenea, si ndicaliștii prezenți au protestat două ore purtând pancarte pe care scria „Show me the money”, „Human resources, human remains” sau „Alo, Roma ne auzi?”.
UPDATE. Enel: Suntem deschiși dialogului
Reprezentanții Enel Distribuție Banat susțin că au redefinit încă de la începutul acestui an sistemul de salarizare, care era unul învechit. Potrivit acestora, noul sistem pune bazele pentru atragerea angajaților tineri, care sunt dezavantajați în vechiul sistem, întrucât sporurile de vechime și de loialitate li se aplică într-o mică măsură. Ei spun că în noul sistem sporurile sunt incluse în salariul de bază.
„Acest model a fost acceptat pe parcursul negocierilor de către toate sindicatele companiilor E-Distribuție, respectiv Muntenia, Dobrogea și inclusiv cele din Banat, care au semnat procesele verbale la etapele de negociere pe parcursul acestui an. Cu toate acestea, documentul final a fost semnat la finalizarea negocierilor doar de către sindicatele din regiunile Muntenia și Dobrogea. Ca atare, în societățile E-Distribuție Muntenia și E-Distribuție Dobrogea din România sistemul se aplică deja și are următoarele rezultate:
– Venitul pe salariat a crescut, majorarea fiind mai mare pentru electricieni și dispeceri și mai mică pentru TESA
– Nu există scăderi de salarii
– Bonurile de masă se majorează față de valoarea standard, în două etape
Deși reprezentanții sindicali din cadrul E-Distribuție Banat nu au semnat documentul final de închidere a negocierilor, am continuat și continuăm să manifestăm deschidere și dorința de a coopera cu sindicatele pentru a ajunge la un acord convenabil pentru ambele părți. Din păcate, sindicatele E-Distribuție Banat au fost extrem de inflexibile și au continuat să solicite majorări de salarii semnificative și nesustenabile pe termen lung. Ne menținem promisiunea de a fi deschiși dialogului și dorim să ajungem la o soluție amiabilă pentru acest dezacord, care nu e benefic nici pentru angajați, nici pentru clienții noștri. Noul sistem salarial a fost deja aplicat în celelalte societăți E-Distribuție (Muntenia și Dobrogea), unica excepție fiind E-Distribuție Banat”, se arată într-un comunicat emis de Biroul de Presă al Enel România.
Oficialii Enel susțin că neînțelegerile cu angajații nu sunt legate în niciun fel de modificările aduse Codului fiscal făcute de Guvernul României.
Enel anunță că „intenționează să găsească soluții, astfel încât salariile angajaților și compania să nu fie afectate negativ” de noul Cod Fiscal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!