Aproape o sută de salariaţi de la Primăria Timişoara au fost deja înştiinţaţi că urmează să fie puşi pe liber, după apariţia Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 63 din 2010, care stabileşte anumite normative de personal, un număr maxim de posturi pentru administraţiile locale. Oamenii au primit deja preavize sau dispoziţii de concediere. De asemenea, unii au fost anunţaţi că trebuie să participe la concursuri la sfârşitul lunii dacă vor să rămână în continuare pe post, concurând cu alţi angajaţi. Liderul Sindicatului Liber din Primăria Timişoara, Tiberiu Negrei, le recomandă funcţionarilor să nu semneze că sunt de acord să dea concurs pentru a rămâne pe post.
Totodată, Negrei spune că primarul nu a procedat conform legii atunci când a emis dispoziţiile de concediere pentru că ar fi trebuit să facă acest lucru la 30 de zile după ce a notificat Inspectoratul Teritorial de Muncă, şi nu mai devreme, aşa cum s-a întâmplat. „Procedura de concediere colectivă a fost viciată”, susţine liderul de sindicat.
Per total, urmează să fie daţi afară aproximativ 200 de salariaţi, funcţionari publici şi personal contractual, de la Primăria Timişoara, de la Direcţia Fiscală, Poliţia Comunitară şi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Timişoara. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de modul în care se vor face aceste disponibilizări. Consilierii locali timişoreni au aprobat noile organigrame pentru aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Timişoara, Direcţia Fiscală, Poliţia Comunitară şi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor. Sindicatul de la primărie a cerut, în instanţă, suspendarea hotărârilor de consiliu local prin care au fost aprobate organigramele, după apariţia OUG 63. Sindicaliştii speră să obţină câştig de cauză şi să fie blocate, astfel, disponibilizările. Ei au reclamat şi faptul că nu au fost desfiinţate toate posturile vacante, dar se dau oameni afară.
De cealaltă parte, şefa Direcţiei de Comunicare de la Primăria Timişoara, Violeta Mihalache, spune că este normal ca angajaţii să dea concurs unde există concurenţă pe post. „Unde sunt mai mulţi cu aceeaşi încadrare trebuie să se facă o departajare şi de aceea se organizează concurs. Când noi ne-am revoltat împotriva Ordonanţei 63 sindicatul era în concediu… Nu primarul vrea să-i dea afară, se pune în aplicare un act adoptat de Guvernul României. Dacă nu se aplică ordonanţa, ni se blochează conturile”, a afirmat Mihalache.
Reprezentanţii sindicatului i-au chemat la protest pe salariaţii care vor fi puşi pe liber, luni, de la ora 12.00, în faţa Primăriei şi a Direcţiei Fiscale, care îşi are sediul lângă.
Acţiunea a fost însă una eşuată… Angajaţii care au aflat că vor fi concediaţi nu s-au arătat dornici de astfel de demonstraţii, majoritatea. Mai puţin de 20 de persoane s-au adunat, la ora începerii protestului, în faţa Primăriei Timişoara, cei mai mulţi membri ai sindicatului din primărie, afiliat la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie. Protestatarii nu au afişat pancarte, dar au scos trompetele şi au făcut o gălăgie infernală.
Doar în cazul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor a fost suspendată procedura de concediere, după ce primăria a atacat în instanţă adresa Prefecturii Timiş prin care i se transmiteau normativele de personal, care nu ar fi fost calculate corect în acest caz pentru că nu s-a ţinut cont de numărul real de locuitori ai urbei, şi a obţinut câştig de cauză.
Citiți principiile noastre de moderare aici!