Muzeul Banatului Timișoara a reușit după mai multe încercări să dobândească la începutul lunii mai 2016, sub mandatul lui Claudiu Ilaș, statutul de muzeu de importanță națională. Odată primit acest statut, urma, așa cum anunțase la vremea respectivă conducerea instituției, o majorare salarială cu 20% a tuturor angajaților, majorare pe care o impunea prin lege noul statut, spun reprezentanții sindicatului ATLAS.
„Recomandările Ministerului Muncii și a Ministerului de Finanțe de la vremea respectivă blocau însă modificarea veniturilor angajaților, dar nici după apariția noii legi a salarizării nr. 153/2017 situația nu s-a schimbat în bine, specialiștii din muzeu fiind tot mai revoltați de discrepanțele salariale ce se constatau lună de lună, nu doar în cadrul instituției ci și comparativ cu alți colegi din muzee de profil similare”, se arată în poziția sindicatului.
În această situație, Adunarea Generală a Sindicatului ATLAS a decis chemarea în judecată a ordonatorului principal de credite, procesul durând mai mult de un an. În prima instanță sentința a fost favorabilă sindicaliștilor, cărora li s-au admis toate doleanțele: mărirea cu 20% a salariul de bază conform statului dobândit de muzeu de importanță națională, recuperarea începând din luna mai 2016 a sumelor datorate de ordonatorul de credite pentru angajații Muzeului Național al Banatului, reîncadrarea pe legea nouă a salarizării (Nr. 153/2017) a personalului muzeului și adoptarea grilei aferente de muzeu național.
La pronunțarea apelului, însă, situația s-a întors cu 180 de grade, instanța hotărând respingerea în bloc a tuturor pretențiilor sindicaliștilor de la Muzeul Național al Banatului. În acest caz a fost emisă o sentință definitivă și irevocabilă care decidea împotriva acordării majorării.
În concordanță cu această hotărâre, oamenii „trebuie lucreze pe mai departe la standardele unei instituții de cultură de importanță națională și să «beneficieze» de un salariu la nivelul colegilor din muzeele de rang județean sau local”, spun reprezentanții sindicatului, sub semnătura președintelui Sindicatului ATLAS, muzeograful Călin Timoc.
Cadrul legal potrivnic
De cealaltă parte, conducerea muzeului timișorean, deși dă dreptate sindicaliștilor, spune că actualul cadru legislativ nu mai permite acordarea acelor bani. Totodată, există și acea hotărâre judecătorească.
„Sunt întru totul de acord cu doleanța sindicatului, dar, din păcate, actualul cadru legislativ, intrat în vigoare anul trecut, nu mai permite acordarea acestei majorări. Deși ar fi fost bani disponibil, nu există cadrul legal să îi acordăm. Totodată, a fost și acel proces, iar instanța a decis la apel că sindicatul nu are dreptate. Este o sentință definitivă și irevocabilă”, spune Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului Timișoara.
Este evident că nimeni nu ar fi refuzat un plus salarial, dar odată acordat, la controlul Curții de Conduri s-ar fi decis restituirea banilor, plus dobânzi.
Totuși, în ciuda situației, în momentul de față sindicaliștii cer sprijinul Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Presă din cadrul Cartelului ALFA, organizație din care fac parte și au anunțat ordonatorul de credite că vor continua prin toate mijloacele solicitarea acelei majorări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!