Luni, angajații Nestle vor protesta în fața fostei fabrici pentru a cere din partea angajatorului acordarea unor pachete sociale compensatorii, acesta refuzând să dea curs cererii sindicatului din unitate. Situația conflictuală există deja, au anunțat reprezentanții sindicatului. Angajații poartă, de săptămâna trecută, banderole albe, în semn de protest asupra refuzului patronatului de a negocia aceste pachete compensatorii.
Angajații vor ieși, luni, în 18 martie, în fața fabricii din Timișoara, pentru a cere acordarea acestor drepturi. Conform reprezentanților sindicatului, în țările occidentale unde concernul internațional a închis unități s-au acordat chiar 50 de salarii compensatorii, indiferent de vechime, iar persoanele peste 55 de ani ar fi primit și o pensie viageră, de 80% din salariul brut. Tot aceeași sursă mai spune că oferta compensatorie pentru angajații din capitala Banatului ar fi fost de 13 salarii, pentru persoanele cu peste 20 de ani vechime în unitate.
„Situația angajaților Nestle Timișoara, dar și comportamentul reprezentanților concernului elvețian în România, au fost aduse la cunoștința Uniunii Internaționale a lucrătorilor din Alimentație, Agricultură, Hoteluri, Restaurante, Catering și Tutun, (IUF), organizație internațională la care FSIA – SINDALIMENTA este membră, care a decis să sprijine mișcările de protest ale muncitorilor români. De asemenea, IUF a solicitat companiei Nestle întrunirea de urgență a Comitetului European de Intreprindere (EWC), la care a participat și vicepreședintele sindicatului, membru al acestui organism. Cerințele angajaților Nestle au fost prezentate la Geneva. FSIA-SINDALIMENTA a solicitat IUF, adoptarea unei măsuri generale, în situația închiderii definitive a unor companii, care să permită acordarea angajaților de drepturi sociale egale, indiferent de țara europeană în care a aceasta a funcționat. O mare parte a celor prezentate s-au dorit a fi discutate și cu Ministrul Muncii și Justiției Sociale, dar dezinteresul manifestat de către acesta lasă de dorit. Federația i-a solicitat din data de 04.03.2019 o întâlnire neonorată nici până în prezent, lucru care poate spune foarte multe despre modul în care instituțiile statului protejează angajatul român, încurajând astfel migrația forței de muncă”, au anunțat reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta, din care face parte și organizația timișoreană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!