Excepţie de la aplicarea OUG 63 vor face toate instituţiile culturale din ţară care nu au fost înfiinţate prin hotărâri de consiliu local sau judeţean.
Practic, acest lucru înseamnă că angajaţii instituţiilor de cultură aflate în subordinea Primăriei Timişoara nu vor fi afectaţi de restructurările dictate de Ordonanţa 63.
„Şi cultura devine o excepţie şi nu va intra sub incidenţa Ordonanţei 63. Astfel, Teatrul German, Teatrul Maghiar şi Filarmonica nu vor fi afectate de Ordonanţa 63. Decizia a fost luată ieri de Guvern”, a spus Băcală. Prefectul a făcut victorios acest anunţ chiar dacă nu şi-a arătat în niciun moment susţinerea pentru Primăria Timişoara atunci când această instituţie a contestat aplicarea OUG 63 în cazul instituţiilor de cultură din subordine. Cel care a intervenit la nivelul Guvernului şi a pledat în favoarea instituţiilor de cultură a fost ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care, prezent la Timişoara la sfârşitul săptămânii trecute, a promis sprijin pentru municipalitate.
Aceasta era şi una dintre cerinţele primarului Gheorghe Ciuhandu, care, recent, s-a contrat destul de dur cu ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, pe tema restructurărilor din administraţia publică locale, care ar fi trebuit să includă şi instituţiile de cultură. Atunci, Blaga îi spunea primarului Timişoarei că aceste restructurări vor afecta şi instituţiile de cultură şi îi sugera să adopte modelul Aradului, unde primarul Falcă a comasat teatrele şi filarmonica într-o singură instituţie.
Premierul Emil Boc a venit însă cu o altă interpretare. OUG 63 se va aplica în cazul funcţionărimii din primării şi consilii judeţene, şi nu în cazul artiştilor, pentru care vor fi elaborate, totuşi, alte normative de personal.
„Nu vom accepta ca această restructurare să se facă pe spinarea unora în detrimentul altora. (…) Am observat că a existat tendinţa la unii primari de a-şi rezolva problemele de restructurare încercând să desfiinţeze structuri teatrale, cinematografie, filarmonici şi aşa mai departe. Acest lucru este profund incorect. Nu poţi să te încadrezi într-un număr de personal doar uitându-te într-o parte şi spunând că cei din cultură sunt mai puţin importanţi în viziunea unora. (…) A fost o interpretare abuzivă şi incorectă a actului normativ pentru că Ordonanţa de urgenţă spune foarte clar că procesul de restructurare îi vizează pe aceia care au fost produsul unor structuri înfiinţate prin decizii ale autorităţilor deliberative judeţene sau locale”, a declarat Boc, zilele trecute. Cu toate acestea, şeful Executivului a precizat că nimeni nu va fi „ocolit” în procesul de restructurare. Ministerul Culturii urmează să elaboreze, separat, alte normative de personal pentru aceste instituţii culturale, din spusele premierului.
Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, directorul general al Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Gârboni, directorul Teatrului German de Stat, Lucian M. Vărşăndan, şi directorul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, Attila Balasz, i-au mulţumit ministrului Culturii, Kelemen Hunor, şi subprefectului de Timiş Zoltan Marossy pentru demersurile făcute pentru remedierea modului eronat în care a fost interpretat iniţial actul normativ şi pentru sprijinul oferit municipalităţii şi instituţiilor culturale timişorene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!