Incidentul s-a petrecut în urmă cu aproape o lună, într-unul dintre birourile Direcției Fiscale a Municipiului Timișoara. Un echipaj de ambulanță a fost solicitat să acorde primul ajutor pentru doi angajați care se simțeau rău.
Salvatorii au dat atunci un verdict clar în urma consultului și a discuției cu cei doi: consum de etnobotanice.
Povestea a ajuns, la scurt timp, și la mai-marii din Primăria Timişoara, care au anunţat că funcţionarii vor intra în Comisia de Disciplină. Mai mult, cei doi angajați au fost trimiși a doua zi să își facă câte un set de analize complet pentru a vedea ce fel de substanțe au consumat. Funcţionarii s-au testat la o clinică privată. Rezultatul? Negativ!
„Eu am trimis atunci oamenii să facă analize și s-a dovedit că analizele sunt negative, adică nu sunt pozitiv la așa ceva. Mai mult decât atât, din câte am aflat eu, oamenii care consumă etnobotanice au probleme de la primul consum. Și anume, nu sunt capabili, când se află în starea asta, să mai facă ceva. Pe amândoi colegii salvarea i-a lăsat la muncă, nu i-au dus la spital. Le-a dat o injecție, le-a luat tensiunea, care s-a constatat că este bună, pulsul era OK. Unul dintre ei și-a continuat activitatea, și-a făcut lucrările fără niciun fel de probleme. Cealaltă colegă a fost trimisă acasă pentru că nu se simțea bine, îi era rău, însă îi era rău de la stomac. Chiar și acum face tratament pentru treaba asta. I-am trimis să își facă analizele, iar acestea sunt negative. Nu au consumat absolut niciun fel de substanță din aceasta interzisă”, a declarat, pentru tion.ro, şeful Direcţiei Fiscale din cadrul Primăriei Timişoara, Adrian Bodo.
Povestea însă nu se va termina aici. Cei de la Comisia de Disciplină intenţionează să discute și cu reprezentanţii Serviciului de Ambulanță, pentru a înțelege de ce s-a ajuns la concluzia că funcţionarii au consumat droguri.
„Eu am trimis cazul la Comisia de Disciplină, cum ne-a cerut și primarul, și comisia o să își facă treaba. O să facă o cercetare administrativă corespunzătoare, mai mult ca sigur o să o invite și pe doamna de la salvare, să ne spună cum de a stabilit ea, și pe ce criterii, faptul că ar fi consumat substanțe din acestea ilegale, și să o întrebăm care este protocolul medical în cazul acesta și dacă l-a respectat sau nu și dacă nu de ce nu l-a respectat”, a mai afirmat Bodo.
Asistenta de pe salvare care a intervenit în acest caz declara că pacienţii erau necooperanţi şi acuzau stări de rău – vărsături, cefalee, pupilele dilatate şi alte simptome.
Problema etnobotanicelor
Testele funcţionarilor de la Direcţia Fiscală au ieșit negative pentru cocaină, amfetamine, metamfetamine, morfină, opiacee, barbiturice, benzodiazepine, Tetrahidrocanabinol (THC), Metadonă şi Fenciclidină.
Lista substanțelor și plantelor etnobotanice interzise este însă una lungă şi apar în permanenţă noi produse cu efecte psihotrope şi halucinogene pe piaţă.
„Noţiunea de etnobotanic este extrem de generică, cuprinde extrem de multe substanţe. E important să ştii ce cauţi până la urmă. Nu există un test pentru etnobotanice. Noţiunea de etnobotanic este eterogenă, deci cuprinde un număr foarte mare de substanţe şi atunci, în principiu, orice test pe care îl faci, îl faci ca să cauţi ceva. Contează foarte mult examenul clinic, contează alţi parametri în a ridica o suspiciune, dar un diagnostic cert pozitiv sau cert negativ este extrem de greu a pune. Nu există un test pentru etnobotanice reprezentând o categorie largă de substanţe, testele care se fac sunt specifice pentru fiecare substanţă în parte şi din motivul ăsta un diagnostic pozitiv sau negativ cert este extrem de greu de dat”, ne-a declarat medicul Mihai Grecu, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Timişoara.
Articole pe aceeași temă:
Angajati ai Primariei Timisoara suspectati ca s-ar fi drogat la lucru si li s-a facut rau!
Primarul Timisoarei a sesizat Agentia Antidrog in cazul etnobotanicelor de la Directia Fiscala
Citiți principiile noastre de moderare aici!