Întârzierile salariale sau orele suplimentare neplătite, lipsa contractelor de muncă, tăierea unor drepturi salariale, toate acestea au ajuns în cercetare la ITM. Media zilnică a reclamaţiilor depuse la Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, de la începutul anului, a ajuns la opt. Cel mai des se solicită rezolvarea problemei întârzierilor salariale, oamenii reclamă nevirarea banilor cuveniţi la timp sau tăierea de la plată a orelor suplimentare. Numărul total al reclamaţiilor depuse la ITM Timiş, după primele opt luni ale anului, a ajuns la 2.398. Cea mai mare parte se referă la drepturile salariale neachitate (1.576), alte 582 petiţii vizează munca la negru şi neîntocmirea formelor legate de angajare.
Anul trecut, din ianuarie până în septembrie, inspectorii ITM Timiş au avut mult mai puţin de lucru, după ce fuseseră primite doar 682 de reclamaţii. Sesizările efectuate au condus la realizarea de controale la firmele reclamate. Se pare că mare parte din cele prezentate de petenţi în cereri s-au confirmat, un număr de 2.000 de firme au fost sancţionate de către ITM.
Tot mai mulţi muncitori fără contracte de muncă
Pe lista sesizărilor apare tot mai des problema lipsei contractelor de muncă. Problema este descoperită în urma verificărilor. Chiar dacă lipsa documentelor este constatată, prea multe nu se pot face, nu există o evidenţă a muncii prestate la negru, nu sunt emişi fluturaşii de salariu, iar condica de prezenţă nu există. În aceste condiţii nici sumele datorate la stat nu pot fi stabilite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!