Potrivit noului inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș (ITM), Ileana Mogoșanu, având în vedere prevederile legii privind securitatea și sănătatea în muncă, în perioadele în care temperatura atinge sau depășește 37 de grade Celsius, angajatorii trebuie să ia toate măsurile necesare pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.
Conform legii, măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă vor fi stabilite de angajator, împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor. În unităţile în care funcţionează comitetele de securitate şi sănătate în muncă măsurile vor fi stabilite de acestea.
În perioadele cu temperaturi caniculare, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
De asemenea, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare următoarele: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie și asigurarea de duşuri.
Angajatorii care nu pot lua aceste măsuri vor fi nevoiți să reducă durata zilei de lucru. Astfel, ziua de muncă poate fi împărțită în două: până la ora 11 și după 17.
„Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș va derula acţiuni de verificare privind modul în care angajatorii asigură protecţia lucrătorilor în perioadele în care se înregistrează temperaturi ridicate extreme”, a transmis, vineri, Ileana Mogoșanu, inspector șef al ITM Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!